Nieuws

Groot verjaardagsfeest voor de fiets

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Aanstaande zondag 17 september vindt van 11.00 tot 17.00 uur de tweede editie van het Tilburg Fietst Festival plaats in de Wagenmakerij en in de naastgelegen Koepelhal.

Angeline Swinkels

Het 200 jarig bestaan van de fiets staat dit jaar centraal en het evenement werkt samen met foodtruckfestijn de Smaakkaravaan, dat buiten langs het spoor plaatsvindt op 15, 16 en 17 september.

Het evenement viert de verjaardag van de fiets, die dit jaar 200 jaar bestaat. "Dat doen we met een evenement dat zich duidelijk wil onderscheiden van andere fietsbeurzen en festivals. We zetten sterk in op fietsbeleving en fietsfun", vertelt organisator Lois de Jong. "We willen het publiek verrassen met dingen die ze nog niet wisten over de fiets en met hele mooie demonstraties. Verder kun je bij ons heel veel uitproberen en doen...."

Het festival heeft dit jaar hoog bezoek! Koning Willem II, nagespeeld door een acteur, is aanwezig met de replica van zijn loopfiets. Bezoekers mogen uiteraard met zijne majesteit op de foto en misschien zelfs de replica uitproberen. Verder is er een unieke fietsvoetbaldemonstratie door het geroutineerde Belgische Cyclobal team "Blijf Jong Ieper". De spelers halen heel wat trucs uit de kast om met de wielen van hun fiets de bal in het doel van de tegenpartij te krijgen. Ook de ervaren beoefenaars van Flatband BMX-en maken hun opwachting. In tegenstelling tot andere BMX'ers, die voor hun trucs gebruik maken van bankjes, muurtjes en andere objecten in de stad, zoekt de Flatband BMX'er alle uitdaging in de fiets zelf: hij vertoont al zijn trucs op een vlakke vloer. In de naastgelegen Halfpipe rijden BMX-ers in de discipline Park BMX. Hierbij gaat het om beheerste en stijlvolle trucs, uitgevoerd op een parcours van hoge schansen en andere obstakels. Kinderen die na het zien van dit spektakel uitdaging zoeken kunnen deelnemen aan de Brabant Bike Battle in de pumptrack in de Koepelhal, een informele wedstrijd op een speciale kombochtenbaan. Het Velo X Human Powered Team uit Delft komt met een fiets waarmee op eigen kracht 125 km per uur is gereden.

Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.tilburgfietst.nl

|Doorsturen