Sport

Zilver voor Hester Elisen tijdens World Transplant Games

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Hester Elisen uit Tilburg heeft onlangs tijdens de World Transplant Games in Malaga zilver gewonnen bij het tafeltennis in het vrouwen dubbelspel.

Hester Elisen heeft Nederland vertegenwoordigd op onderdelen tafeltennis enkel, dubbel en mixdubbel tijdens de jongste World Transplant Games. Dit zijn de 'Olympische Spelen' voor orgaangetransplanteerden en worden eens in de 2 jaar georganiseerd. Er deden in Malaga zo'n 2200 sporters uit 51 landen mee. "Het was een geweldige ervaring om te spelen tegen mensen uit o.a. Singapore, Thailand en Iran, die net als ik ook allen nog leven dankzij een donororgaan. Uiteindelijk heb ik in het sterk bezette toernooi in het enkelspel een derde plaats behaald in de poule. Samen met mijn mixdubbel partner Martin Coolen ben ik helaas gestrand in de kwartfinales, maar we hebben leuke en zware partijen gespeeld. Samen met mijn dubbelpartner Berdien Lammers (levergetransplanteerd) heb ik een super dubbeltoernooi gespeeld met als resultaat een zilveren medaille. Voor ons beiden was dit de eerste keer dat we meededen en we zijn erg trots. Dankzij onze donoren hebben we dit kunnen doen."

Hester Elisen bleek 24 jaar geleden een schrompelnier te hebben, die toen meteen is verwijderd. Normaal is dit geen probleem omdat je met één nier nog prima kunt leven. Maar in 2009 werd bij haar borstkanker geconstateerd. Helaas was de overgebleven nier niet bestand tegen de zware chemokuren. Omdat je na kanker niet meteen getransplanteerd mag worden heeft Hester Elisen drie jaar dialyse ondergaan. In 2013 heeft zij een nier van haar partner gekregen. "De transplantatie heeft ervoor gezorgd dat ik weer energie heb", vertelt Hester. "Ik wil door mijn deelname aan de World Transplant Games graag laten zien, dat je na veel ellende door een positieve instelling doelen kunt bereiken, die eerst niet haalbaar leken."

|Doorsturen