Uit

BKKC opent expositie 'Tijd voor tapijten'

Door Petra Jansen

TILBURG - Op donderdag 13 juli om 17.00 uur opent bij bkkc de expositie Tijd voor Tapijten van stichting De Vrolijkheid.

Hierin worden elf tapijten getoond — naar ontwerpen van kunstenaars met een vluchtelingenachtergrond - op basis van verhalen van families uit asielzoekerscentra die samen met ambachtslieden uit de omgeving ook verantwoordelijk waren voor de uitvoering van de tapijten. Tijd voor Tapijten is een kunstproject gericht op het delen van kennis omtrent oude ambachten, tradities en familieverhalen. Het project is ontstaan vanuit een beeld: tapijten maken van een huis een thuis. Verhalen staan daarbij centraal, verhalen van het gewone familieleven van voor een oorlog of vlucht. Ontwerpers hebben in elf Nederlandse asielzoekerscentra bewoners ontmoet en in workshops verhalen gedeeld, technieken, talenten en expertise ontdekt. Dit resulteerde in elf tapijten, gemaakt op basis van deze verhalen en technieken en uitgevoerd in samenwerking met textielontwerpster Petra Vonk. Daarmee maakt Tijd voor Tapijten sporen zichtbaar — ongeacht of deze families mogen blijven of moeten vertrekken. Met o.a. werk van de 'Brabantse' kunstenaars Mitra Jashni, Marianne van Heeswijk en Renée Tilkin.

Op 13 juli om 16.30 uur geeft Mireille Houtzager, voorafgaand aan de opening van de expositie, een lezing over oorsprong, ontwikkeling en functies van tapijten. En de bijzondere betekenis en symboliek ervan, zowel in een cultuur/sociaal historisch- als in een eigentijds kader. Deze lezing bijwonen? Meer info en aanmelden: www.bkkc.nl. De toegang is gratis. De expositie is te zien van 13 juli tot en met 3 september 2017. Adres: Spoorlaan 21 i-k in Tilburg.

 

|Doorsturen