Uit

Unieke Paulownia-bomenfietstocht door Tilburg

Door Caroline van de Oetelaar van Tilburgse Koerier

Datum: dinsdagavond 2 mei en maandagavond 8 mei (herhaling).
Tijd: 19.15 – 21.00 uur. Aanmelden verplicht. Deelname is gratis.

De lievelingsboom van Anna Paulowna
In Parijs is Paulownia een straatboom. Hier is het een boom van parkjes of wordt ie solitair geplant. De zeer fraaie en opvallende lilablauwe bloei valt eind april - begin mei, vlak voor de bladontwikkeling. De bladeren zijn zeer groot. De boom is vernoemd naar Anna Paulowna, de vrouw van onze koning Willem II. Zij wordt daar mee geëerd. Het was haar lievelingsboom.

Fietsend Paulownia’s bekijken
Deze fietstocht door Stichting Stadsbomen Tilburg voert ons langs plantplekken van deze zeldzame en unieke en weinig gekende boom. We starten in het Zand bij eens de dikste geregistreerde Paulownia-boom van Nederland. Via Zorgvlied en ‘t centrum eindigen we op Korvel. Daar staan bij flats een fraaie repeterende beplanting met o.a. Paulownia’s.

Wat gaan we ontdekken?
Vragen waar we antwoord op gaan zoeken: Staan er wel Paulownia’s in de buurt van het Paleis van Willem II? Of in het vlakbij gelegen Anna Paulownia-hof? Waar staan de mooiste en oudste exemplaren? En welke zeldzame bomen staan er en passent vlakbij? Dat zijn o.a. bloeiende judasbomen en zakdoekjesbomen. We gaan kijken in de bloeitijd van deze fraaie Paulownia-boom. Nachtvorst kan van invloed zijn op haar bloei.

Contact
Aanmelden is verplicht. Aanmelden kan door een mail te sturen naar stadsbomentilburg@gmail.com onder vermelding van 'Paulownia-bomen fietstocht’. U kunt zich ook aanmelden op 06-1033 1875 (tussen 18.00 en 20.00 uur). Per ommegaande krijgt u de startplaats te horen.

|Doorsturen