Sorteer

Evenement - Maak kennis met vogels van het Noorderbos

Adres
Land Nederland
Evenement informatie
Datum 17-4-2018 20:00 - 22:15

TILBURG - Het Noorderbos is een gemeentelijk bos, aangelegd op de vloeivelden die de Tilburgse textielindustrie tot begin jaren zeventig heeft gebruikt.

In de loop van de jaren negentig is in dit gebied een groot aantal verschillende soorten loofbomen aangeplant en in 2003 werd het Noorderbos officieel geopend. Sinds dat jaar houdt vogelkenner Ad Kolen, actief lid van de Vogelwerkgroep van de KNNV-afd. Tilburg, tweewekelijks nauwkeurig bij welke vogelsoorten hij in dit gebied aantreft, hoeveel exemplaren per soort en hoe deze vogels zich gedragen.

Het Noorderbos is een gevarieerd gebied dat loofbos, naaldbos (in het 'oude' gedeelte), open schraal grasland en de Noorderplas omvat. Die variatie zorgt er in belangrijke mate voor, dat het aantal vogelsoorten in het gebied vrij groot is.

Inmiddels beschikt Ad Kolen over vogelinventarisatiegegevens die maar liefst een periode van vijftien jaar beslaan. Aan de hand daarvan is heel wat interessants te vertellen en dit is precies wat hij gaat doen. Zijn presentatie, getiteld 'Het Noorderbos en de Vogels 2003-2017', zal plaatsvinden op dinsdag 17 april van 20.00-22.15 uur in de Theaterzaal van Natuurmuseum Brabant, Spoorlaan 434 in Tilburg.

Wilt u de vogels van het Noorderbos (ook) ter plaatse horen en zien? Dan bent u van harte welkom om deel te nemen aan de openbare vroege vogelwandeling op zondagochtend 22 april van 07.00 tot 09.00 uur. Startplaats is de hoofdingang van Noorderbos aan de Stokhasseltlaan (oude Loonseweg), op de parkeerplaats onder de hoogspanningsmast.

Ad Kolen en enkele andere leden van de Vogelwerkgroep van de KNNV-afdeling Tilburg zullen de deelnemers in groepjes door het gebied rondleiden. Juist in deze tijd staat bij de vogels alles in het teken van paarvorming en de zorg voor nageslacht. Neem voor deze excursie vooral een verrekijker mee en eventueel ook een vogelgids. En kleed u warm aan, want vroege aprilochtenden kunnen koud zijn.

Iedereen is welkom op de presentatieavond en de excursieochtend, die los van elkaar staan en kosteloos zijn.

Lees meer »