Nieuws

Alouette-III geplaatst voor vliegbasis Gilze-Rijen

Door Peter van Oirschot

GILZE-RIJEN - Deze week is een stukje historie van de Koninklijke Luchtmacht op gemeentegrond geplaatst. Nabij de hoofdpoort van vliegbasis Gilze-Rijen staat vanaf heden een Alouette-III helikopter. Commandeur Gerhard Polet, commandant Defensie Helikopter Commando, heeft samen met burgemeester Jan Boelhouwer van de gemeente Gilze en Rijen deze nieuwe 'poortwachter' onthuld.

Vers gepoetst en geschilderd is de Alouette-III op zijn sokkel geplaatst. Na meer dan vijftig trouwe dienstjaren heeft deze helikopter een ereplaats net buiten de hoofdpoort van vliegbasis Gilze-Rijen gekregen. De Alouette-III is uitgerust in de kleuren van het demonstratieteam The Grasshoppers. Dit team genoot nationaal en internationaal grote bekendheid.

De helikopter staat, samen met de Thunderstreak, als poortwacht buiten de vliegbasis en slaat hiermee een symbolische brug naar Gate2 ¿ het kenniscentrum voor luchtvaart en industrieel onderhoud. Bij de opening van Gate2 afgelopen november gaf Commandant van de Koninklijke Luchtmacht Dennis Luyt aan meer te willen gaan samenwerken met bedrijven, lokale overheden en onderwijs. Dit gebeurt nu al doordat de eerste twee militaire simulatoren voor de transportvliegtuigen C130, beter bekend als Hercules, en de KDC10 (gestationeerd in Eindhoven) daar geplaatst zijn. Samen met de op de vliegbasis aanwezige Apache-simulator zorgen zij ervoor dat militairen dicht bij huis getraind kunnen worden.

Nu nog reizen militairen naar Engeland, Frankrijk en Italië af om daar de nodige trainingsuren af te leggen in een simulator. De toekomst zal uitwijzen of overheid en het bedrijfsleven het samen voor elkaar kunnen krijgen om een Chinook simulator van de Canadese producent CAE dichtbij huis te krijgen. Dit kan kosten besparen en mogelijk ook lokale vlieguren en reistijd verminderen.

De Alouette-III helikopter was een vliegend stukje dienstbaarheid voor Royal Flights, vip- en fotovluchten, trainings- en opleidingsvluchten voor luchtmacht, marine en landmacht en ondersteuningen en verkenningen voor oefeningen. 51 jaar lang bracht de Alouette mensen en middelen van A naar B, waar ook ter wereld. Van trainingsvluchten in Nederland, de uithoeken van Europa, tot missies in Irak en Cambodja en deklandingen op zee. Daarnaast verwierven de Nederlandse Alouettes internationale bekendheid met het demonstratieteam 'The Grasshoppers'. Tussen 1973 en 1995 trakteerden die het publiek op spectaculaire vliegshows.

Gate2 is het cluster voor Aerospace & Maintenance (A&M) in Midden-Brabant en brengt belanghebbenden op het gebied van ondernemerschap, onderwijs en overheid bij elkaar. Gate2 is een kenniscentrum voor onder andere luchtvaart en industrieel onderhoud en is gevestigd op Aeroparc Gilze-Rijen.

De foto is gemaakt door Nathan Alblas.

|Doorsturen