Nieuws

Amnesty schrijft voor jongeren tijdens Write for Rights 2019

Door Petra Jansen

TILBURG - Op dinsdag 10 december is het Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Op deze dag komen wereldwijd honderdduizenden mensen in actie, ze schrijven brieven voor andere mensen die onrecht is aangedaan. Ook Tilburg doet mee.

Tijdens Write for Rights 2019 besteedt Amnesty International speciale aandacht aan kinderen en jongeren. De schrijfactie is dit jaar gericht op tien jongeren uit Canada, China, de Filippijnen, Nigeria, Zuid-Soedan, Mexico, Iran, Griekenland, Wit-Rusland en Egypte. In heel Nederland gaan mensen brieven schrijven. Alleen thuis, of samen in een bibliotheek, school, bij de sportclub of tijdens een van de vele andere schrijfevenementen die in het hele land worden gehouden. Mensen schrijven brieven met pen en papier of online. Om autoriteiten op te roepen de jongeren die onrecht is aangedaan te steunen.

Schrijven in Tilburg

Ook in Tilburg wordt op 10 december volop geschreven, en iedereen is welkom. Je kunt meeschrijven van 10.00 tot 16.00 uur in boekhandel Gianotten Mutsaers in de Emmapassage. Van 18.00 tot 21.00 uur ben je welkom in de LocHal, Burg. Brokxlaan 1000.

Vrijlating

In 2005 werd de toen 16-jarige Moses Akatugba in Nigeria opgepakt op verdenking van het stelen van telefoons. Hij werd gemarteld en ter dood veroordeeld. In 2014 schreven mensen tijdens Write for Rights wereldwijd massaal voor zijn vrijlating. En met succes: Akatugba kwam in 2015 vrij. Toen hij vernam dat zoveel mensen voor hem in actie waren gekomen, zei hij: "Ik ken deze mensen niet, ik heb hen nooit ontmoet, maar toen ik om hulp schreeuwde, kwamen ze massaal in actie om mij te redden. Ik heb voor hen gebeden en beloof me te gaan inzetten voor slachtoffers van marteling en terdoodveroordeelden. Toen ik hoorde wat er allemaal voor me is gedaan door Amnesty International, was ik de gelukkigste man op aarde. Ik hou van jullie allemaal."

Effect

Write for Rights heeft effect. Tijdens Write for Rights schrijven mensen naar autoriteiten van verschillende landen. Voor mensen die gevangenzitten omdat ze opkomen voor de rechten van anderen, mensen die worden gemarteld omdat ze voor hun mening uitkomen of die worden bedreigd om wie ze zijn. Door al die brieven verandert hun leven: ze komen vrij, hun marteling stopt of ze krijgen bescherming. Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers om te veranderen. Want niemand wil bekendstaan als onderdrukker, folteraar of tiran. Meer informatie over Write for Rights staat op www.amnesty.nl.

|Doorsturen

Tilburg in Beeld