Nieuws

Antieke tafelpiano van Willem II

Door Peter van Oirschot

Giani Wout speelt op de piano die Willem II cadeau deed aan zijn dochter Sophie. Het toeval wil dat de 9 jarige Giani net ze oud is als Sophie, op het moment dat zij de piano kreeg.

TILBURG - Begin 1830 was Willem II gelegerd met zijn garnizoen in Rijen, maar woonde hij met zijn vier kinderen in Tilburg, bij Thomas van Dooren in de Heuvelstraat. Hij liet zijn drie zoons in soldatenpakjes oefenen met geweren in Rijen. Aan zijn toen 9 jarige dochter Sophie gaf hij in juni 1833 een tafelpiano. Om het meisje te betrekken bij het soldatenleven van haar broers en vader was deze tafelpiano gedecoreerd met kanonnen, kogels en rokende granaten, ingelegd met parelmoer en koper. Geheel in de stijl van Willem II, die er om bekend stond zelf zijn eigen meubels te ontwerpen.

Er is geen reden aan te nemen dat de tafelpiano meeverhuist als Sophie tijdens de wintermaanden in het paleis aan de Kneuterdijk in 's-Gravenhage woont. Daar waren al concertvleugels te vinden. Evenmin is het aan te nemen, dat Sophie haar tafelpiano mee heeft genomen naar het cultuurcentrum Weimar. Sophie is 18 jaar als ze trouwt ze met Carl van Saksen-Weimar-Eisenach, de latere groothertog van Weimar, die zij in 1834 al had ontmoet. Weimar was het culturele middelpunt van beroemde schrijvers, dichters en musici, waaronder Goethe, Schiller en Franz Liszt.

De tafelpiano van "P De Ruijter Breda" raakte in de vergetelheid in Tilburg en duikt pas op als een medewerker van het Stadsmuseum hem in erbarmelijke staat in 1970 bij H. Peters Antiquair en oude kunst aan de Spoorlaan in een achteraf kamertje te zien krijgt en kan kopen in de overtuiging dat dit de tafelpiano van Willem II is. In het kader van het erfgoedprogramma "10 dagen op pad voor de koning" was de piano woensdagmiddag 19 april te bezichtigen en onze fotograaf greep zijn kans.

|Doorsturen