Nieuws

Advertorial

Appen op de fiets? Dat mag niet meer!

Door Cor de Groot van Tilburgse Koerier

1 juli jongstleden is een nieuwe wet ingegaan die het verbiedt om je telefoon te gebruiken op de fiets. Appen, bellen of het opzoeken van een liedje in je muzieklijst is sinds deze maand verboden. Het gebruiken of slechts vasthouden van je mobieltje kan je een boete van 95,- opleveren! Je doet er dus goed aan om je telefoon voortaan in je broekzak te houden tijdens fietsen. Natuurlijk kan het voorkomen dat je je in een situatie begeeft waarbij je toch even op je telefoon wilt kijken. Stel bijvoorbeeld dat je de weg niet kunt vinden. Dan is het fijn als je de navigatie app op je telefoon kunt gebruiken. Echter moet je hiervoor de telefoon in de hand houden, waardoor je ook dan een boete riskeert. Om een boete in situaties als deze te voorkomen en om veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer, vertellen we je in dit artikel alles wat je moet weten over het nieuwe appverbod.

Wat houdt deze wet precies in?
De wet die sinds kort is ingetreden verbiedt het gebruik van je mobiel terwijl je op de fiets deelneemt aan het verkeer. Zelfs als je je telefoon alleen maar vasthoudt en verder niet gebruikt riskeer je een boete van €95,-. Door je afspeellijst scrollen op zoek naar dat ene liedje, je route aflezen op het scherm terwijl je je mobiel vasthoudt of toch even reageren op het appje dat zojuist binnenkwam mag dus niet meer.

Wat mag nog wel?
Het doel van deze wet is natuurlijk om het verkeer veiliger te maken voor fietsers zelf, maar ook voor alle andere weggebruikers. Het stimuleren van volle aandacht voor het verkeer zonder afleiding onder fietsers, is één van de maatregelen die zal bijdragen aan veiliger verkeer. Om ervoor te zorgen dat je in bepaalde situaties toch gebruik kunt maken van je mobiel zijn er een aantal opties. Zo zijn er tegenwoordig veel aanbieders van telefoonhouders voor op de fiets. Je klikt dan simpelweg je telefoon in de houder en kunt het scherm dan aflezen. Belangrijk is hierbij wel dat je bij het instellen van bijvoorbeeld de navigatie even afstapt van de fiets zodat je geen onderdeel meer uitmaakt van het verkeer. Als je al fietsend je telefoon bediend riskeer je namelijk alsnog een boete.

Ook voor het beantwoorden van berichten, het lezen van je mailtjes of iedere andere handeling waarvoor je je telefoon in de hand moet houden, dien je voortaan af te stappen. Dit scheelt je een behoorlijke boete en draagt bovendien bij aan je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers. Verwacht je een belangrijk telefoontje of gebruik je een routeplanner die ook via spraak aanwijzingen geeft? Dan kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van oordopjes. Dit is tot op heden toegestaan maar dient wel ingezet te worden met enige voorzichtigheid. Bij het gebruik van oordopjes of een koptelefoon ben je namelijk minder bewust van omgevingsgeluiden. Indien het volume te hard staat hoor je dus minder goed wat er om je heen gebeurt. Gebruik daarom alleen oordopjes op een gematigd volume of gebruik slechts een oortje in plaats van twee.

Deze nieuwe wet zorgt ervoor dat je mobiel voor een stuk minder afleiding zorgt tijdens het fietsen. Dit is alleen maar bevorderlijk voor je eigen veiligheid en die van anderen. Laat je telefoon daarom zo veel mogelijk in je zak. Dat ene appje kan namelijk echt wel even wachten!

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Stella fietsenwinkel Tilburg.

 

|Doorsturen