Nieuws

Architectuur- en spoorzonewandeling in juni


TILBURG - Ook in juni kunt u weer twee keer meelopen met de Stadsgidserij Tilburg. Op zondag 16 juni is de blik gericht op de Tilburgse architectuur en op zaterdag 29 juni gaat het de Spoorzone in.

foto: Ingrid Schoonen

Er zijn nog best veel Tilburgers die zich niet zoveel kunnen voorstellen bij architectuur in onze stad. Maar in veel straten prijken prachtige panden, nagelaten door bekende architecten die ooit in Tilburg hun sporen en hun geld verdienden. Niet voor niets staan Jos Bedaux, Jos Donders, Jos Schijvens, Ide Bloem en Jan van der Valk centraal tijdens deze architectonische rondgang door het centrum. Zij lieten de stad prachtige pareltjes na, waarover veel te vertellen valt. Aan het eind van de 19de eeuw, toen Tilburg voor het eerst stedelijke allure kreeg, werd er veel gebouwd in de zgn. eclectische stijl, een mix van verschillende bouwstijlen. Maar we vinden ook stijlzuivere bouwwerken uit bijvoorbeeld de jugendstil, art deco, Amsterdamse school en de neorenaissance. Ook de hedendaagse architectuur krijgt overigens steeds meer waardering in de stad, getuige het aantal nieuwe rijksmonumenten uit de bouwperiode na WO II. Interessant om er tijdens deze wandeling eens wat meer van te weten te komen, want hoe vaak liep u er wellicht al langs zonder er het fijne van te weten?

Spoorzone

Het aantal aanvragen voor een Spoorzonewandeling overtreft nog elke week de verwachtingen. Opnieuw krijgt u via een open wandeling gelegenheid om ook zelf eens een kijkje te gaan nemen. Om met eigen ogen te bekijken hoe het tweede centrum van Tilburg steeds meer gestalte gaat krijgen en te ontdekken waarom ‘de huiskamer van de stad’ ofwel de nieuwe LocHal wordt overladen met complimenten uit binnen- en buitenland.

Maar er gebeurt natuurlijk veel meer in de Spoorzone. Elke week valt er weer wat nieuws te melden en zelfs voor Stadsgidsen is het een hele kluif om up-to-date te blijven. Zij nemen u graag mee langs al het moois wat er al staat en alle projecten die nog moeten worden gerealiseerd. Uiteraard gaan de wandelaars ook verschillende gebouwen van binnen bekijken, zodat een aardig beeld ontstaat van wat er zich allemaal afspeelt in een gebied dat vroeger vrijwel niet toegankelijk was voor de Tilburger en daarom zelfs de bijnaam “de verboden stad” kreeg toebedeeld. Het moge duidelijk zijn: In de Spoorzone lopen de sporen van een rijk verleden naar een verrassende toekomst!

Reserveren

Voor beide wandelingen dient u vooraf te reserveren.

Architectuurwandeling zondag 16 juni, 13.00 uur. Startpunt is standbeeld van Willem II op de Heuvel. Reserveren via e-mail bijsterveldt@stadsgidserij.nl

Spoorzonewandeling, zaterdag 29 juni, 13.00 uur. Startpunt achter het station. Reserveren via e-mail paans@stadsgidserij.nl

Geen internet? Dan kunt u zich telefonisch aanmelden op nummer 06-48262711. De kosten voor beide wandelingen bedragen 4 euro per persoon.

|Doorsturen

Tilburg in Beeld