Nieuws

Bedenk jij de nieuwe interactieve afvalbak?

Door Peter van Oirschot

Eindhoven en Tilburg organiseren samen ontwerpwedstrijd

EINDHOVEN/TILBURG - Het klinkt als toekomstmuziek: openbare afvalbakken die communiceren met hun gebruikers. Maar het gaat echt gebeuren.

Mensen die vernieuwende en uitvoerbare ideeën hebben voor een nieuw te ontwikkelen, interactieve afvalbak, kunnen meedoen met een ontwerpwedstrijd van de gemeenten Tilburg en Eindhoven onder de noemer 'Wat een (afval)bak!'.

'Papier Hier' is voor veel mensen een herkenbaar voorbeeld van een interactieve afvalbak. Als het in een pretpark werkt, waarom dan niet in de openbare ruimte? De gemeenten Eindhoven en Tilburg dagen hun inwoners uit om met voorstellen te komen voor een afvalbak die mensen uitnodigt om beter op te ruimen op straat. Dit kan door het positief beïnvloeden van gedrag door geluid, licht, spelelementen, etc. ofwel door 'seductive interaction design'.

"Afval trekt afval aan, terwijl iedereen een schone stad wil", stelt Tilburgs wethouder Mario Jacobs, "Hoe mooi zou het zijn om de inwoners van Tilburg en Eindhoven met een prachtige interactieve afvalbak te verleiden hun afval beter op te ruimen? Met al het talent en alle denkkracht in beide steden, en daarbuiten, verwacht ik dat deze ontwerpwedstrijd een groot succes wordt. En het beste ontwerp? Die afvalbak ga je in beide stedenzien!"

Eindhoven is internationaal vermaard vanwege design en technologie, Tilburg staat (inter)nationaal bekend als voorloper op het gebied van sociale innovatie. De gemeenten verwachten dat de bundeling van krachten in deze wedstrijd een groot aantal goede en vernieuwende ideeën moet opleveren. Tilburg meets Eindhoven.

"Dit idee past perfect binnen de Eindhovense 'smile factor', een project waarbij we met andere ogen kijken naar het gebruik van de openbare ruimte", aldus wethouder Yasin Torunoglu van Eindhoven. "Er kan zoveel mooier, leuker en effectiever mee omgegaan worden dan nu vaak gebeurt. Een interactieve afvalbak — zoals we er nu al eentje als pilot in het Henri Dunantpark hebben — maakt de omgeving schoner en verrast de inwoners op een leuke manier. We zijn dan ook erg benieuwd naar nieuwe ideeën."

Hoe werkt de wedstrijd? Iedereen krijgt de mogelijkheid ideeën in te dienen via afvalbak@eindhoven.nl. Deze ideeën worden door een jury beoordeeld en de beste ideeën worden uitgenodigd voor de finale op 3 oktober. Hier kunnen deelnemers hun voorstel presenteren aan de jury.

Vervolgens kiest de jury het beste idee. Dat idee krijgt, naast een cheque van € 1.000, begeleiding om het idee een stap verder te brengen naar een prototype of eerste exemplaar. De jury van de ontwerpwedstrijd bestaat uit een vertegenwoordiging van de gemeenten Tilburg en Eindhoven, een vertegenwoordiger van De Efteling en een hoogleraar gedragswetenschap.

|Doorsturen