Nieuws

Beginnende ‘Wikipedianen’ komen samen in de bibliotheek

Door Petra Jansen

TILBURG - Sinds ongeveer een jaar komt een groep mensen maandelijks bij elkaar in De Bibliotheek Tilburg Centrum om een bijdrage te leveren aan Wikipedia en om nieuwe kennis op te doen over deze gratis online encyclopedie. Het offline plezier van online kennisdeling staat voorop in deze Wikicafé’s.

Marja Heusschen

DOOR PETRA JANSEN

Sinds 2016 trekken een aantal bibliotheken en de Wikipedia-gemeenschap gezamenlijk op om kennis voor iedereen vrij toegankelijk te maken. Dit proefproject ‘Wikipedia in de Openbare Bibliotheek’ bracht Marja Heusschen (65), bibliothecaresse in De Bibliotheek Tilburg Centrum, op het idee voor een Wikicafé in Tilburg. Bijeenkomsten om kennis op te doen over Wikipedia, te schrijven aan de site, foto’s te plaatsen. Inmiddels heeft het Wikicafé een vaste plek in de programmering van de bibliotheek.

Vrijwilligers

De groep bestaat nu uit zo’n 9 deelnemers (onder wie ondergetekende) en nog enkele vrijwilligers van Wikipedia Nederland die ondersteunen. In het begin lag de nadruk op scholing. Vrijwilligers hielpen de deelnemers, onder meer door lezingen en workshops, de basis onder de knie te krijgen. Inmiddels is de nadruk verschoven van scholing naar het zelf aan de slag gaan.

Bronnen verbinden

Voor Marja is de samenwerking tussen Bibliotheek en Wikipedia niet meer dan logisch. “De bibliotheek kan relevante bronnen verbinden aan Wikipedia-artikelen. Anderzijds kun je als bibliotheek de lokale kennis en geschiedenis ontsluiten via Wikipedia. Bijvoorbeeld door de (lokale) gemeenschap te betrekken bij Wikipedia.” Zelf is ze, naast begeleider vanuit de bibliotheek, ook enthousiast deelnemer aan het Wikicafé. “Het kan een leuke nieuwe hobby worden. Ik wil graag zelfgemaakte foto’s toevoegen van mijn geboorteplaats en ik ben nu bezig met een Wikipedia-pagina over de bibliotheek Midden-Brabant. Verder is het leuk om te leren en nieuwe mensen te ontmoeten.”

Miet van Puijenbroek

Ook de andere deelnemers zijn enthousiast. Voor de Tilburgse Marie-Anne Berkers (51) is erfgoed een grote hobby. Ze is onder andere vrijwilliger bij het Regionaal Archief en doet ook onderzoek voor de Tilburg Maquette van het Stadsmuseum. Het Wikicafé sprak Marie-Anne dan ook meteen aan. “Ik vind het leuk om informatie te zoeken, vooral over de Tilburgse geschiedenis. En ik maak graag foto’s. Het is leuk om eens per maand met een groep samen te komen. Ik heb al erg veel geleerd tijdens het Wikicafé, maar moet ook nog veel leren. Schrijven voor Wikipedia vind ik bijvoorbeeld moeilijk; mijn eerste artikel op Wikipedia, over de Tilburg Maquette, werd meteen door een andere gebruiker verwijderd omdat het niet zou passen op Wikipedia.” Marie-Anne zoekt nu informatie over Miet van Puijenbroek, de eerste vrouwelijke wethouder van Tilburg. “Hopelijk wil iemand anders me dan helpen om er een mooi verhaal van te maken, dat niet meteen verwijderd wordt.”

Monumenten

Met andere mensen aan zijn hobby’s werken en bijdragen aan gratis kennisdeling voor de maatschappij. Dat waren voor Goirlenaar Wim Huijben (59) de redenen om aan te sluiten bij het Wikicafé. Wim houdt zich, in tegenstelling tot de meeste andere deelnemers, vooral bezig met fotografie voor Wikipedia. Hij legde bijvoorbeeld een groot aantal gemeentelijke monumenten in Goirle vast. “Het plezier zit er voor mij vooral in dat ik andere mensen ontmoet en zaken weer vanuit een ander perspectief zie.” Het Wikicafé voldoet aan zijn verwachtingen. “Al had ik misschien wel wat meer gezamenlijke, gecoördineerde projecten verwacht.”

Toegankelijk

Met tientallen artikelen, duizenden redactionele ingrepen en even zo veel inhoudelijke correcties in elf jaar tijd, kun je Bertus van Heusden (56) een zeer actieve Wikipedia-gebruiker noemen. De Tilburger is vooral aanwezig als begeleider van het Wikicafé. Ook daarbuiten helpt hij andere Wikipedia-gebruikers. En schrijft en corrigeert hij dus veel op Wikipedia. “Ik streef naar een goed geschreven encyclopedie die toegankelijk is voor gewone mensen. Mijn bijdragen bestaan vooral uit het verbeteren van de leesbaarheid en vindbaarheid.” Bertus had graag van de wetenschap zijn beroep willen maken. “Dat is er niet van gekomen. Op Wikipedia kan ik alsnog mijn kennis inzetten voor de samenleving.” Bertus was eerst bang dat het Wikicafé een stille dood zou sterven. “Maar ik zie dat het juist langzaam maar zeker tot bloei komt. Ik vind het ook een mooie bonus dat we soms een bezoek brengen aan Tilburgse organisaties, zoals het Regionaal Archief.”

Informatie

Meer weten? Ga naar https://nl.wikipedia.org en tik in het zoekvenster ‘Wikipedia:013’. Op deze pagina staat alle informatie over het Wikicafé Tilburg.

Marja Heusschen

Marja Heusschen

|Doorsturen

Tilburg in Beeld