Nieuws

Bezoek uit Moldavië voor HIC bij GGz Breburg


TILBURG - Maandag 20 november had GGz Breburg bezoek van een delegatie van Moldavische politici en ambtenaren van het ministerie van Gezondheid en Sociale Zaken.

Cliënten van de afdeling High & Intensive Care (HIC) ontvingen de staatsecretaris, leden van het parlement, de directeur van de afdeling curatieve zorg van het ministerie en de directeur van het grootste psychiatrische ziekenhuis hartelijk. Daarnaast waren ook vertegenwoordigers van de Swiss Agency for Development and Cooperation aanwezig.

Het bezoek uit Moldavië kwam naar GGz Breburg om kennis en inzichten te verkrijgen over onder andere de afdeling HIC. Hierbij kreeg het bezoek een presentatie over de resultaten en terugdringen van opnameduur van de HIC, een rondleiding en aansluitend werd er samen geluncht.

Het bezoek heeft tot doel om de delegatie grondig kennis te laten maken met de besturing, organisatie en werkwijze van de Nederlandse ggz. De opgedane kennis en inzichten zijn belangrijk voor de volgende stappen in de transitie en de inrichting van het vervolgproject dat in 2018 tot stand gaat komen.

In opdracht van de Swiss Agency for Development and Cooperation werkt het Trimbos-instituut tussen 2014 en 2018 samen met GGZ Noord-Holland Noord, NIVEL, Luzerner Psychiatrie en Romanian League for Mental Health aan een ingrijpende reorganisatie van de ggz in Moldavië. Het project richt zich op het afbouwen van psychiatrische bedden en het gelijktijdig inrichten van community mental health teams in vier districten. De hervormingen richten zich zowel op beleid en organisatie van de ggz, de financiering van de zorg, behandelmethoden en bestrijden van stigma.

|Doorsturen