In Beeld

Bibliotheek opent deuren naar nieuwe kennis

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Vanuit de gedachte dat iedere Tilburger de kans moet krijgen om zijn talenten te ontplooien en een leven lang te blijven leren, ontwikkelde Bibliotheek Midden-Brabant KennisKans.

Kenniskans staat voor een reeks gratis workshops aangeboden door lokale bedrijven, onderwijsinstellingen en organisaties, die hun kennisoverdracht willen openstellen voor een breder publiek. Programmamaker Mark Dekker: “inwoners krijgen zo de kans trainingen, colleges en cursussen te volgen die normaal gesproken achter de gesloten deuren blijven.”

Eén van de eerste edities van KennisKans organiseerde de Bibliotheek samen met Lifestyle Studies van Fontys Hogescholen. Docenten en studenten streken neer in proeftuinbibliotheek de Kennismakerij, waar de collegereeks Living in Transition toegankelijk werd gemaakt voor alle Tilburgers met interesse in stedelijke ontwikkeling en social design. Mark: “Na afloop vertelde docent Saar van der Spek dat de aanwezigheid van niet-studenten de lessen echt extra diepgang gaf. Sommige deelnemers werkten al jaren in de praktijk en stelden hele gerichte vragen. Dat gaf studenten weer meer inzicht in hoe de theorie en praktijk zijn verweven.”

Leren van professionals

Andere KennisKansen in de Bibliotheek dit jaar waren een seminar Het Nieuwe Presenteren aangeboden door Bento Presentaties en Contourdetwern en KennisKans-schrijfcolleges met Fontys Journalistiek, waarin Tilburgers samen met studenten gastlessen volgden van bekende auteurs als Thomas Verbogt, Leon Verdonschot en Henk van Straten. Het eerstvolgende schrijfcollege op 8 november wordt gegeven door Enne Koens, schrijfster van jeugdboeken en ‘young adult’ romans. En een nieuwe editie van het presentatieseminar staat gepland op 9 januari.

De Bibliotheek doet zelf ook mee aan het delen van kennis, bijvoorbeeld met het breder openstellen van drie vitaliteitsworkshops voor medewerkers. De workshop Gezonde Voeding is op 5 november, de workshop Meer Bewegen op 26 november en de workshop Leren omgaan met stress vindt plaats op 10 december in de Kennismakerij. Aanmelden voor één van de aankomende gratis KennisKans-workshops kan via www.bibliotheekmb.nl/kenniskans

|Doorsturen