Nieuws

Bier uit vriendschap geboren

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Van schroten en maischen tot gisten en bottelen: bierbrouwen dus. Olav Donders en Marcel van Brunschot zijn idolaat van het brouwen van een goeie pot gerstenat. Daarom vind je ze in de wintertijd vaak in hun vriendenbrouwerij 'Het Schoor', waar ze zich met hart en ziel toeleggen op het perfecte ambachtelijk biertje.

Door: Theo van Etten

 

Dit keer wordt het een tripel. Een liter of 60 en de 'buit' wordt straks eerlijk verdeeld. Marcel is dit keer verantwoordelijk voor het recept, dat gebaseerd is op de bekende La Chouffe: "Een heel lekker bier, maar het recept is een beetje saai om te maken. Dus bedenken wij onze eigen variant. Met een ander soort gist bijvoorbeeld. Of ik doe er nog wat extra suiker bij." Het brouwproces is bij Olav en Marcel dan ook een combinatie van bier maken en veel discussiëren over de juiste hoeveelheden gerst, tarwe en hop. Maar ook over de ideale smaakcombinatie en hoe zij het brouwproces kunnen verbeteren.

Drie jaar geleden startten de vrienden hun hobbybrouwerij in Olavs verbouwde schuur. Het ambachtelijke beperkt zich overigens niet alleen tot de ingrediënten. Zo is de brouwketel afkomstig van een oude cv-installatie. Het filterelement is op basis van 'trial-and-error' ontwikkeld en zelfs de houten roerstok is van eigen makelij. Olav: "Een kant en klare installatie aanschaffen is natuurlijk het makkelijkste dat er is. Maar de lol is juist om zelf te ontdekken hoe je dingen kunt verbeteren. Daarom zijn wij een 'cascadebrouwerij'. Wij hanteren de natuurlijke wijze om het brouwsel van het ene in het andere vat te krijgen. Daartoe takelen wij de ketel met een katrol naar een hoger niveau en brengen het brouwsel zo trapsgewijs naar de verschillende brouwstadia."

Olav en Marcel zijn al vrienden sinds de middelbare school en daar heeft de naam 'Het Schoor' vooral mee te maken. Natuurlijk is er de verwijzing naar de Heile Schoorstraat, waar Olav woont. Maar 'schoren' betekent ook 'ondersteunen'. En dat is wat Olav en Marcel doen: ze maken elkaar — en het bier - sterker door samen te werken. "Morgenvroeg is het pas echt spannend", sluit Marcel af. "Dan stuurt Olav mij een foto van de eerste schuimkraag. Als die er goed uitziet... weet ik dat we goed bezig zijn geweest."

|Doorsturen