Nieuws

Brabantserfgoed.nl in het teken van Brabantse Vrouwen

Door Petra Jansen

TILBURG - Brabantserfgoed.nl staat in de maand oktober in het teken van Brabantse vrouwen.

Het Noordbrabants Museum

Boerinnen, bestuurders en adellijke dames waren geliefd of gehaat in hun dorp, stad of wijk. Maar hun verhalen worden zelden verteld. In oktober 2019 zet Brabantserfgoed.nl hen die nog niet in de geschiedenisboeken staan in de schijnwerper.

Bijzondere verhalen

Ruim twintig erfgoedliefhebbers, waaronder leden van heemkundekringen, archivarissen en medewerkers van musea en universiteiten belichten deze maand op Brabantserfgoed.nl de bijzondere verhalen over de levens van deze vrouwen.

Knolletje

Op de site wordt onder andere het verhaal verteld van de in Tilburg geboren Anke Servaes (1897-1947). Zij was een succesvolle schrijfster van boeken voor zowel meisjes als volwassenen. Betrokkenheid met de sociaal zwakkeren en de volwassenwording van meisjes spelen een belangrijke rol in werken als Knolletje (1927), Pil (1931) en Dokter Els (1933). Haar boeken zijn ook bekend buiten Nederland en zijn vertaald in het Duits, Deens, Noors en Zweeds.

Beroemde bloemschilder

Henriëtta Geertruij Knip (1783-1842) maakte deel uit van de bekende Tilburgse kunstenaarsfamilie Knip. De aquarellen van haar broer Josephus en de poezen- en kattenportretten, de eerste in hun soort, van nichtje Henriëtte waren gewild in Europa. Maar ook de bloemstillevens van Henrietta waren populair. Zo kocht Wilhelmina van Pruisen, de gemalin van Willem I, voor vijfhonderd gulden een schilderij van haar. Henriëtta werd in Parijs opgeleid door de uit Tilburg afkomstige en zeer beroemde bloemschilder Gerard van Spaendonck. Ook haar verhaal is op de site te vinden.

Brabantserfgoed.nl

Op Brabantserfgoed.nl worden de Brabantse erfgoedcollecties verbonden aan verhalen. Brabantserfgoed.nl is een initiatief van de stichting Erfgoed Brabant, het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant.

|Doorsturen