Nieuws

'BTP weg ermee en 't Boeketje moet blijven'


TILBURG - Sympathisanten van 't Boeketje op het Pieter Vreedeplein en omwonenden van het bedrijf BTP aan de kapitein Hatterasstraat, zorgden voor een volle tribune bij de commissievergadering van de gemeenteraad.

Door: Ellen van Slooten

 

In beide gevallen is het vertrouwen in het college tot het vriespunt gezakt bij de toehoorders en lijkt het op de kleine David die tegen reus Goliath vecht. De kleine ondernemer tegen de beursgenoteerde belegger in vastgoed en de individuele omwonenden tegen een industrieel producent.

Johan Kools, eigenaar van 't Boeketje, maakte gebruik van het inspreekrecht bij de themacommissie Vestigingsklimaat. In het gouden jubileumjaar zal het erom gaan spannen voor het familiebedrijf. Het huurcontract is officieel beëindigd en het geschil tussen hem als huurder en Wereldhave als verhuurder, ligt nu bij de rechter. Kools gaf aan dat de grootste schok enkele weken terug kwam. Hij vernam dat de gemeente meer dan een miljoen gaat ontvangen van Wereldhave, die van de kiosk midden op het plein waar nu nog t Boeketje zit, ruimte voor een

horecatent heeft ingetekend in de nieuwe herinrichtingsplannen. "Ik wil wel eens weten hoe wethouder Erik de Ridder, die het voor ons zo erg vond, zich hier uit gaat praten", vroeg de bloemenverkoper zich af.

Tijdelijke ruimte

Ook van de gemeenteraad kreeg De Ridder de wind van voren en werd er bijna twee uur gesteggeld over een belofte die de wethouder niet kon maken. "Ik kan niet toezeggen dat 't Boeketje een plaats krijgt in de nieuwe plannen van het Pieter Vreedeplein; Ik kan geen blanco cheque uitschrijven op ontwikkelingen waarvan ik nog niet weet hoe het plein eruit komt te zien." De enige belofte die de wethouder van economische zaken maakte, was dat er ergens in de binnenstad een tijdelijke ruimte voor de bloemenwinkel komt en als daarbij een gat valt hij zich hard zal maken voor een overbrugging door het college.

Cécile van Berkel (CDA) steunde haar partijgenoot De Ridder door het vertrouwen in een oplossing uit te spreken. "Als we de bijna 8000 ingezamelde handtekening voor behoud van 't Boeketje op het plein, de wensen van de raadsleden die ook een achterban vertegenwoordigen en de wensen van de wethouder meenemen naar Wereldhave, dan moet er een oplossing mogelijk zijn."

Auke Blaauwbroek (PvdA) heeft zo zijn twijfels of het college de gemeenteraad wel helemaal op de hoogte heeft gehouden. Waar heeft de bemiddeling door de wethouder uit bestaan? Welke alternatieven zijn er aangeboden? Waarom is 't Boeketje niet meegenomen in alle onderhandelingen die er met Wereldhave zijn gevoerd? Hoe ver staat het met die horecaplannen? "Bloemen verwelken, colleges vergaan, wat mij betreft blijft 't Boeketje bestaan", rijmde hij. Dat werd met luid geklap gewaardeerd door de medestanders op de publieke tribune.

'BTP weg ermee'

Vicevoorzitter Roland Verbraak van de Bedrijven Overleg Regio Tilburg, zat tussen twee omwonenden die even goed kwaad werden nadat hij olie op het vuur gooide met zijn opmerking dat er wat BTP betreft weinig speelt volgens de bedrijven. Hans Smolders (LST) wist erger te voorkomen door ze iets in te fluisteren, waardoor het niet nodig was om ze uit de vergaderzaal te laten verwijderen. "BTP weg ermee" was op het spandoek gezet door enkele cursisten van de hondenschool, die grenst aan het bedrijf. Al vijf jaar kampen ze met stankoverlast en nu dreigt een faillissement. Vanuit één buurtbewoner kwam het verwijt "dat BTP een boef is, die stiekem rotzooi verbrand en we kunnen het niet meten, want het gebeurd 's nachts." De omwonenden hebben gezondheidsklachten en krijgen 24/7 een harde piep te verduren tot wel 60 decibel. Verantwoordelijk wethouder Mario Jacobs gaat na bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) hoe de metingen vervolgd kunnen worden.

|Doorsturen

Tilburg in Beeld