Nieuws

Burgemeester zet zich in voor mensen met psychische problematiek

Door Petra Jansen

TILBURG - Hoe maak je psychische problematiek bespreekbaar? Een van de manieren is het koffiegesprek met Tilburgers die een voorbeeldfunctie hebben. Bij wie kun je beter beginnen dan burgemeester Theo Weterings?

Hij opent het gesprek meteen veelbelovend, burgemeester Theo Weterings. Hij zit om tafel met Boris Jansen en Paola van den Noordt. Nauwelijks heeft hij Paola en Boris ontvangen op zijn werkkamer, of hij prijst de koffiegesprekken in Tilburg, waarvan dit het eerste is. "Ik vind dit een goed initiatief", zegt hij. "Als gemeente verwachten we tegenwoordig heel veel zelfredzaamheid van mensen. Maar dan mogen we zelf natuurlijk geen bottleneck zijn. Dus als jullie contact hebben met onze mensen, moeten zij daarvoor open staan. En dat kan altijd beter. Dus wil ik graag in gesprek, want we willen dat iedereen meedoet in onze Tilburgse samenleving."

Onzeker voelen

Maar voordat hij luistert, vertelt Theo Weterings eerst zelf wat zijn ervaringen zijn met mensen met een psychische problematiek. Hij is binnen zijn familie bekend met autisme ('We geven hem zoveel mogelijk vertrouwen') en met psychische problemen. "Die zie je aan de buitenkant niet", zegt de burgemeester. "Dus ik kan me heel goed voorstellen dat mensen zich onzeker voelen om naar ons loket te komen. En daar moeten onze mensen dan weer oog voor hebben." Paola van den Noordt — die twintig jaar geleden psychotische klachten had — wil ook weten of het voor ambtenaren bespreekbaar is als zij zelf worstelen met psychische problematiek. De burgemeester antwoordt eerlijk: "Ik werk hier te kort om dat goed te kunnen inschatten. Maar leidinggevenden moeten mensen op hun afdeling het vertrouwen geven dat het bespreekbaar is. Als iemand zich ziek meldt vanwege psychische klachten, heb je als leidinggevende een ander gesprek dan bij iemand met een gebroken been. Dat moet je aanvoelen." Boris Jansen, die autisme heeft, herkent dat: "De vraag 'Hoe maak ik mezelf duidelijk?' is voor ons dagelijks aan de orde."

Naar een baan toe werken

Boris wil nog iets delen met de burgemeester: "Het is belangrijk om de nadruk te leggen op wat mensen wél kunnen. Mijn familie betwijfelde of ik zelfstandig zou kunnen wonen. Toch gaven ze me het vertrouwen. Nu dat is gelukt, werk ik toe naar een baan. Zo wil ik mijn steentje bijdragen aan onze samenleving." Paola: "Tegelijkertijd blijft het belangrijk dat mensen mogen aangeven dat ze soms moeite hebben met dingen." Burgemeester Weterings reageert spontaan: "Daarin zie ik absoluut een rol weggelegd voor de gemeente. Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat jullie in gesprek gaan met onze afdelingen P&O en Burgerzaken. Want zij kunnen mensen met een psychische problematiek tegenkomen, zowel burgers als collega's." Paola en Boris zijn blij met deze toezegging: "Ik vind het geweldig dat u het voortouw wilt nemen,' zegt Paola. Boris: "Praten helpt om het taboe te doorbreken." De burgemeester tegen Boris: "Ik vind het mooi hoe jij het net zei. Je wilt een bijdrage leveren aan onze samenleving. Kijk, daar gaat het om. En daar wordt iedereen beter van."

|Doorsturen

Tilburg in Beeld