Nieuws

Chimpansee geboren in Beekse Bergen

Door Peter van Oirschot

HILVARENBEEK - Na een draagtijd van ruim zeven maanden is chimpansee Marijke in Safaripark Beekse Bergen van een jong bevallen.

Beekse Bergen

Moeder en haar kleintje maken het goed, maar de eerste periode blijft altijd spannend omdat het jong goed bij de moeder moet gaan zogen. De verzorgers hebben al kunnen ontdekken dat het een mannetje is. In Beekse Bergen leven Marijke en haar jong samen in een groep met 7 vrouwelijke en 2 mannelijke chimpansees.

Een pasgeboren chimpansee wordt zo'n drie tot zes maanden op de buik van de moeder gedragen. Naarmate het jong groeit, rijdt hij mee op de rug van de moeder. Na gemiddeld vier jaar is het jong gespeend en zelfstandig. Een jonge chimpansee reist meestal met zijn moeder mee tot hij in de pubertijd is.

Bedreigde diersoort

Beekse Bergen is heel blij met deze geboorte. Door het verdwijnen van hun leefgebied en stroperij neemt de verspreiding van de chimpansee sterk af en hierdoor is de chimpansee een bedreigde diersoort geworden. Beekse Bergen zet zich in voor het soortbehoud van chimpansees met behulp van Stichting Wildlife, dat het Jane Goodall Instituut ondersteunt. Dit instituut beschermt chimpansees en andere mensapen door onder meer het opvangen van chimpansees, het inzetten van anti-stroperseenheden, het trainen van rangers, het geven van publieke voorlichting en onderwijs voor lokale gemeenschappen over het beschermen van bedreigde wilde dieren, en gemeenschapsprojecten voor duurzame landbouw.

FOTO: BEEKSE BERGEN

|Doorsturen