Nieuws

Column: 1-aprilgrap

Door Petra Jansen

In de laatste week van maart is het altijd opletten geblazen bij het lezen van het nieuws. De 1-aprilgrappen vliegen je dan om de oren en voor je het weet stink je weer in zo'n stukje voorjaarsnepnieuws. Afijn, ik zag dus gisteren een online nieuwsartikel dat zo ongeloofwaardig was, dat ik het op spottende toon voorlas aan mijn collega. We waren het er allebei over eens dat hier de waarheid geweld werd aangedaan, zij het op een vrolijke, ironische manier.

Maar in de volgende uren zag ik diezelfde vermeende 1-aprilgrap opduiken bij veel meer lokale media. Serieuze kranten en websites, die echt wel doen aan check, check dubbelcheck. En toen dacht ik: dè gaode toch nie mèène zeker, alwir un kermis?

Jawel. Alweer een kermis. Deze keer bij mij om de hoek, op Stappegoor. Daar staat in mei tien dagen lang een kermis van 30 attracties groot. Een low-budget kermis, want een ritje in een attractie kost maximaal een euro of 3. De initiatiefnemer vindt Stappegoor een mooi (!) gebied, maar er valt niet genoeg te beleven. Dus planten we er maar weer een kermis op, het wondermedicijn voor alle levenloze stukjes Tilburg. Of toch niet?

Eind januari roeptoeterden gemeente en exploitanten in alle media dat de winterkermis zo'n enorm succes was geweest. Van de gemeente verbaast me dat niks, want je kan je eigen prestigeprojecten natuurlijk moeilijk de grond in boren. De normaal steevast klagende exploitanten vonden het wonderwel ook allemaal fantastisch. Maar dat kwam waarschijnlijk omdat de gemeente betaalde voor stroom en standplaatsen. Om mij heen hoorde ik vooral typeringen als 'troosteloos' en 'geen kerstsfeer'.

Ach, de kermis op Stappegoor. Al komt er geen hond, voor de bühne wordt het vast en zeker een succes. En da's geen 1-aprilgrap.

 

Petra Jansen

 

|Doorsturen

Frank Vale

2017-03-30 14:32:48

Nee Petra, iidd geen grap. Wat is er mis met een betaalbare kermis voor de inwoners van Tilburg. Een uitstapje naar Stappegoor, waar parkeren slechts €1,- kost. Je een film in de mooie bioscoop, een bezoekje aan het Sushi restaurant, een avondje schaatsen in de ijsbaan of middagje zwembad kunt combineren met een leuke kermis. Jij hebt vast geen kinderen, anders had je vast niet zo gereageerd