Nieuws

Column: Balkons

Door Petra Jansen

Een paar maanden geleden schreef ik hier hoe de omgeving Kempenbaan en Leyhoeve deel uitmaakte van mijn vaste wandelroute. Voor wie het gebied niet kent: wie aan de achterkant het Leijpark uitloopt, komt eerst over een bruggetje waaronder de Leij stroomt. Vroeger lag aan de andere kant van de brug de oude vuilnisbelt en in de eeuwen daarvoor een enorm moeras. Nu staat er de kolos van de Leyhoeve: een woon- en zorgcentrum voor senioren, bestaande uit luxe appartementen.

Ik wandel steevast helemaal om het gebouw heen, langs de Kempenbaan. Altijd kijk ik omhoog naar de appartementen, die een balkon met glazen schuifwand hebben. Nooit zie ik een oudere gezellig buiten zitten, hoe goed ik ook kijk. Wel hebben de meesten een tuinset staan, een enkeling heeft zijn golfset er gestald. Zou het uitzicht dan toch niet zo mooi zijn als de bewoners zelf zeggen? Of schroeiden ze tijdens de snikhete zomer gewoon weg in die ‘vogelkooitjes’?

Het uitzicht is en blijft aan de Leijpark-kant uitstekend: niets dan groen om van te genieten. De oudere die zijn balkon aan de kant van Kempenbaan of A58 heeft, ziet het groen echter langzaam plaatsmaken voor grijs en zwart. Er staat al een strak nieuw Van der Valk hotel. Maar nu komt pal naast het woonzorgcentrum, aan de Kempenbaan, ook nog een autobedrijf. De senioren zijn boos, en terecht. Schrale troost: de autogarage komt op de lelijkste en minst groene plek rond het woonzorggebouw. Een kale vlakte met twee elektriciteitskasten en verder niks. Maar dat is wel wat anders dan de vooraf beloofde groene tuin met vijver.

Binnenkort zal ik nog eens opkijken naar de balkons van de Leyhoeve. Maar de kans dat ik achter dat glas ooit iemand zie zitten, wordt waarschijnlijk alleen maar kleiner.

Petra Jansen

|Doorsturen