Nieuws

Column: Bankjes

Door Petra Jansen

Als je zoals ik regelmatig met de trein reist, zie je hoe station Tilburg met de dag mooier wordt. De oude stationshal is prachtig gerestaureerd, er is een doorgang naar de noordkant van de stad en we hebben nu zelfs een lift en een Starbucks. En toch mis ik iets: bankjes. Ons station heeft een chronisch gebrek aan zitplekken. Je zou zeggen dat met zo'n enorme verbouwing de grootste ergernis van treinreizigers wel wordt opgelost. Maar dat valt toch tegen.

Mijn vaste stek onder het kroepoekdak is perron 1, aan de kant van de fietsenstalling. Daar staat één bank, aan de andere kant van de trappen staan er nog een paar. Naast de banken een hoop reizigers die, zodra er een trein aankomt, zo snel mogelijk de leeg komende zitplekken opvullen.

Ik bekeek op YouTube een filmpje van Prorail uit 2012 met een voorlopig ontwerp van station Tilburg. En wat zag ik daar in de oude stationshal? Banken! Maar ontwerpen zijn altijd te mooi om waar te zijn en dus is die hal in het echt leeg en kaal. En het stinkt er naar frietvet. Of rotte broccoli, zoals iemand op Twitter schreef. In elk geval moet je je vette hap staand eten. Nou ja het uitzicht is in elk geval niet vervelend.

Toch vraag ik me af wat er achter dit gebrek aan zitplekken schuilt, ik kan me niet voorstellen dat Prorail ze simpelweg vergeten is. Zijn ze bang dat de bankjes te veel zwervers aantrekken? Of zou het een reden hebben dat de meeste zitplekken te vinden zijn bij de ruim aanwezige koffietenten en restaurants op het station?

 

Petra Jansen

|Doorsturen