Nieuws

Column: Betalen zul je

Door Petra Jansen

Er reed al een tijd een man voor mij op een vouwfiets. Op de Broekhovenseweg sloeg hij net als ik rechtsaf bij Scapino, de Radiostraat in. En daar had hij kennelijk zijn bestemming bereikt. Voor de Bingohal stapte hij af, opende de kofferbak van zijn auto en plaatste zijn fietsje erin. Weer een dagje werken achter de rug, zonder een cent aan parkeren te hoeven betalen.

Een paar dagen later viel bij mij de gemeentelijke brief in de bus met de aankondiging dat er in mijn wijk volgend jaar betaald parkeren wordt ingevoerd. De parkeervergunning kost 5 euro per maand, en voor een tweede of derde auto zal dat ongetwijfeld meer zijn.

Ik vroeg een buurman wat hij van de plannen vond. “Belachelijk”, brieste hij. De man heeft zelf een auto en een bedrijfsbus. Zijn vrouw heeft ook een wagen. Hun puberdochter misschien over een paar jaar ook wel. Bij mijn buurman staan dus nu 3 en straks wellicht 4 auto’s voor de deur. Misschien dat de nieuwe regeling mensen doet inzien dat dat écht niet meer houdbaar is.

De buurman had trouwens ook al andere bewoners gesproken. Die dachten erover hun voortuin te betegelen en daar hun auto in te zetten. Ze weten kennelijk niet dat dat helemaal niet is toegestaan. Betalen zul je dus, linksom of rechtsom.

En dat is deels ook wel terecht; gratis parkeren – en ook het hebben van een auto – is nu eenmaal niet zo vanzelfsprekend meer als 20 of 30 jaar geleden. Maar dan de gemeente. Die leunt ondertussen rustig achterover en laat het schip met geld binnenvaren. Zonder ook maar een cent extra te investeren in beter openbaar vervoer of veiliger fietsroutes, om Tilburgers eindelijk eens uit die auto te halen. Het is wel duidelijk waarom.

Petra Jansen

|Doorsturen

Tilburg in Beeld