Nieuws

Column: Bladkorf

Door Petra Jansen

De bladkorf achter mijn flat heeft altijd een zieltogend bestaan geleid. In de drie maanden per jaar dat het ding er stond, lag er steeds hooguit een bodem bladeren in. Af en toe kwam daar een vuilniszak of ander stuk afval bovenop. En dan te bedenken dat er in mijn bomenrijke straat elke herfst genoeg blad valt om zowat een heel stadskantoor mee te vullen. Ach, vaak zie je het al aan de staat van veel voortuinen: die mensen gaan hun stoepje echt niet vegen. En dus blijft het blad ook liggen, met als gevolg verstopte putten, spekgladde trottoirs en wegen vol vieze drab.

Toch denk ik dat het goed is dat de gemeente ergens deze week de bladkorven weer gaat plaatsen. Al mogen ze het exemplaar bij mij om de hoek dan neerzetten op een plek waar hij wél wordt gebruikt waarvoor hij bedoeld is. Want getuige de ophef over het weghalen van de bladkorven, zijn er gelukkig nog genoeg Tilburgers die wel willen bijdragen aan een schone woonomgeving. En dat mag de gemeente best belonen.

De gemeente kwam een tijdje terug met een aantal boterzachte argumenten waarom ze wilde stoppen met het plaatsen van de bladkorven. Zo zou het gras onder de bakken afsterven en waren er daarnaast te weinig bladkorven (dan schaf je er toch meer aan?). De gemeente wil maar wat graag burgerparticipatie, maar als het haar geld kost dan gooit ze snel het bijltje erbij neer. Bijna ging het bladkorvenproject zo aan zijn eigen succes ten onder. Gelukkig stak de politiek daar vorige week een stokje voor.

Wel een beetje jammer dat de bladkorven nu op precies dezelfde plekken worden teruggezet, ook waar er geen haai naar kraait. En zo wordt mijn straat dus deze week weer verblijd met een extra afvalbak met hier en daar een herfstblad.

Petra Jansen

|Doorsturen