Nieuws

Column: Boomhenge

Door Petra Jansen

Ineens kwam ik ze vorige week tegen, tijdens mijn wandelingen die ik onlangs hier beschreef: cirkels van boomstammen. Dode bomen rondom levende bomen. Ik zag ze in het Leijpark en op het Korvelplein. Ik vind ze niet direct mooi, de boomhenge-cirkels. Maar ze roepen wel een gevoel van mysterie op. Zouden er 's nachts ook heilige rituelen worden uitgevoerd door druïden in witte gewaden?

Je weet in elk geval wel waar al het hout blijft van de vele bomen die overal in Tilburg gekapt worden. Of de gemeente kapt juist al die bomen voor de stammencirkels, dat kan natuurlijk ook.

Fraai zijn de boomstammen in mijn ogen dus niet, maar ik kwam er wel achter dat ze in elk geval een functie hebben. Alle bomen waar ze omheen liggen, zijn namelijk oude bomen. De houtbuffers beschermen ze tegen het geweld van grasmaaiers. Binnen de cirkel vormt zich een soort composthoop en dat is ook weer goed voor de boom. Dat verzacht de pijn aan mijn ogen al weer enigszins. Maar ik denk ondertussen wel: hadden ze dit maar gedaan toen de Lindeboom nog op de Heuvel stond.

De kaphonger van de gemeente is trouwens nog niet gestild. Zie de Piushaven. In mijn eigen straat is van een mooi, vol stukje groen een gebiedje gemaakt dat eruitziet alsof er net een orkaan overheen is geraasd. Om de hoek zijn in een straat plotseling alle bomen, 12 stuks, geveld. De stammetjes staan als treurige monumentjes nog overeind. Nu schijnt de kap hier juist op verzoek van bewoners te zijn gebeurd. Omhoogkomende tegels, te weinig lichtinval, blaadjes in de dakgoot, duivenpoep op je auto. Ik snap het wel een beetje. Maar dat dat allemaal zwaarder weegt dan de groene longen in je straat, vind ik onbegrijpelijk. Dan liever nog wat lelijke boomhenge-cirkels.

Petra Jansen

|Doorsturen