Nieuws

Column: Burgermeester

Door Petra Jansen

U wilt niet weten hoe vaak wij op de redactie mailtjes en persberichten ontvangen met daarin het woord burgermeester. Typ het woord in in Google en je ziet dat de fout zelfs gemaakt wordt bij grote kranten en websites als NRC, Algemeen Dagblad, GeenStijl en onze eigen Univers. Burgermeester, dat klinkt toch een beetje als een hele strenge man die zijn onderdanen stevig onder de knoet houdt. Ik ga ervanuit dat Theo Weterings gewoon burgemeester wordt, dus zonder 'r'. Hoofd van onze gemeente, burgervader. Dat klinkt meteen een stuk vriendelijker dan zo'n strenge schoolmeester toch? Nog een reden om bovengenoemde taalfout gewoon achterwege te laten.

Ik heb er alle vertrouwen in dat de gemeenteraad met Weterings een goede keus heeft gemaakt. Slechts één gemeenteraadslid (wie zou dat geweest zijn?) stemde tegen. Theo Weterings heeft een schat aan bestuurservaring en ik heb nog maar weinig onvertogen woorden over de man gehoord. Verder is hij een geboren en getogen Tilburger en dat schept al meteen een band. "Ik wil Tilburger zijn onder de Tilburgers", zei Weterings zelf. Dat moet de burger hier toch moed geven.

En toch klinkt er best wat gemor op sociale media. Weterings is namelijk een VVD'er. En dus een graaier. Misschien is het interessant om te weten dat de goede man slechts enkele bestuurlijke bijbanen heeft: nota bene bij de Voedselbank en Stichting Leergeld. Zelfs Hans Smolders liet maandag zijn tevredenheid over Weterings blijken. En dat we weer een man als burgemeester krijgen? Tsja, de beste is verkozen en daar gaat het toch om.

Weterings is van plan om de lijn-Noordanus voort te zetten. Verder bouwen aan de stad op fysiek vlak, maar ook de georganiseerde misdaad blijven aanpakken. In dat laatste opzicht mag de nieuwe burgemeester trouwens best even burgermeester zijn: hup, de zweep erover.

Petra Jansen

|Doorsturen