Nieuws

Column: Dat mag niet

Door Petra Jansen

Als ik het voorbije jaar zou moeten karakteriseren, deed ik dat met drie woorden: dat mag niet. 2018 heeft een waslijst opgeleverd met dingen die we volgens de overheid beter kunnen laten, want niet goed voor de gezondheid, het welzijn, het milieu, de veiligheid en dieren. Regels en wetten zijn er natuurlijk altijd geweest. Te hard rijden wordt nu eenmaal beboet en op diefstal staat ook al eeuwenlang een straf. Dat vindt niemand raar. Maar nu komt het allemaal wel heel dichtbij, want de overheid wil ook graag invloed uitoefenen op ieders persoonlijke levensstijl. Dat begon een jaar of tien geleden al met het rookverbod, maar lijkt in 2018 uitgebreid naar alle facetten van ons leven. Een opsomming: De overheid wil dat we minder drinken, snacken, vlees consumeren, vliegen, autorijden, gas gebruiken, appen op de fiets en vuurwerk afsteken. En dan ben ik er vast nog wel een paar vergeten.

Door sommige politici wordt deze bemoeienis handig geframed als ‘betutteling’, iets wat ongewenst is. Maar is dat wel zo? Ik moet er eerlijk gezegd niet meer aan denken om in een restaurant te eten waar om mij heen gerookt wordt. Sterker nog: ik vind het nu verbazingwekkend dat dit vóór 2008 normaal was. En wat dat snacken betreft: feit is dat 16 procent van de Nederlanders lijdt aan obesitas, meer dan de helft heeft overgewicht. De gezondheidsproblemen die dat met zich meebrengt, kosten de maatschappij miljarden euro’s per jaar.

Toch blijven we denken dat we het zelf allemaal zo goed weten. Dat we toch volwassen mensen zijn en zelf wel kunnen bepalen wat goed voor ons is. De waarheid is dat we meestal geen rationele keuzes maken, maar ons gemakkelijk laten verleiden tot dingen die slecht zijn voor onszelf of voor anderen. Een beetje meer betutteling in 2019? Dat mag dus best.

Petra Jansen

|Doorsturen