Nieuws

Column: Demonstranten

Door Petra Jansen

Zondagavond zag ik tot mijn opluchting dat het niet Marine Le Pen, maar Emmanuel Macron was die de Franse presidentsverkiezingen gewonnen had. Burgers zien en voelen veel problemen, maar zien een extreemrechtse oplossing blijkbaar toch niet in groten getale zitten. Gelukkig maar. Hetzelfde bleek al uit de verkiezingsuitslagen in ons eigen land. En ook de demonstratie van Pegida van afgelopen zondag in Tilburg sloeg niet echt een deuk in een pakje boter. Het grootste deel van de leden van deze club gaf zelfs de voorkeur aan een voetbalwedstrijd van Feyenoord boven een reisje naar Tilburg.

Zo bleef er een dertigtal demonstranten over dat, het moet gezegd, keurig protesteerde tegen de komst van een nieuwe moskee aan de Stedekestraat. Zwaaiend met Nederlandse vlaggen deden ze een rondje centrum. Onder begeleiding van een enorme politiemacht, dat wel. De agenten hadden vooral de handen vol aan een groepje antifascisten, dat wat minder netjes demonstreerde en bovendien niet eens een vergunning had aangevraagd.

Pegida, dat volgens mij vooral bestaat uit Randstedelingen, komt dus naar Tilburg om te demonstreren tegen een moskee die bij veel omwonenden niet gewenst is. Dat laatste klopt. Maar die bezwaren hebben vooral te maken met verwachte parkeeroverlast. Er is geen sprake van anti-islamsentimenten. Maar dat zegt Pegida er natuurlijk niet bij.

Ik vraag me ook af wie eigenlijk die discriminerende spandoeken bij de moskee heeft opgehangen, daags voor de protestactie. Zou Pegida dat misschien zelf hebben gedaan? Ik vond de Tilburgse spandoeken in elk geval verdacht veel lijken op de teksten die eind maart werden aangetroffen op een moskee in aanbouw in Weesp. En ook toen waren de foto's ervan als eerste online te zien bij — jawel — Pegida. Als het zo is, is het een treurige poging om als groepering in de marge je dubieuze gedachtegoed aan de man te brengen.

 

Petra Jansen

 

|Doorsturen

Tilburg in Beeld