Nieuws

Column: Digitale dwang

Door Petra Jansen

En heeft u hem al binnen, de aangiftebrief voor de inkomstenbelasting die er weer aan zit te komen? Vroeger zei je dan: de blauwe brief ligt weer op de mat. Tegenwoordig zeg je: even de berichtenbox op MijnOverheid.nl checken. Zelf zoef ik soepeltjes over de digitale snelweg die leidt naar overheidsinformatie. Maar ergens in mijn achterhoofd baart het me ook zorgen dat ik belangrijke papieren niet meer in de brievenbus krijg. Alsof er sneller iets fout kan gaan nu de dingen vaak niet meer tastbaar zijn, maar slechts bestanden die ergens op een server staan.

Die digitale brievenbus zit ook helemaal niet in mijn systeem. Ik kijk alleen als ik een mailtje krijg dat er een bericht klaarstaat. Best link, want voor je het weet zie ik die ene rekening over het hoofd, en daarna de aanmaning. Zo komt een mens in de problemen. Even googelen en je ziet de voorbeelden.

De gemeente Tilburg kan er ook wat van. Weet u nog, een jaartje of wat geleden? Het parkeren voor bezoekers in vergunninghoudersgebieden moest plotsklaps met een app waarin je kentekens moest registreren. Na invoering van het nieuwe systeem, bleek er - oh verrassing - ineens een grote groep die helemaal geen pc of mobieltje had. Er zou voor hen een oplossing komen, maar mijn vader en veel andere ouderen wachten daar nog steeds op. Mijn vader stuurt zijn bezoek trouwens gewoon naar een nabijgelegen parkeergarage, om van het gezeik af te zijn.

De nieuwste loot aan de boom van digitale dwang is de ja/ja-sticker die de gemeente vanaf 2019 wil gaan invoeren. Geen sticker op de brievenbus? Dan ook geen huis-aan-huisbladen en wijkkranten. Hoe u aan uw gemeentelijke informatie komt, dat zoekt u zelf maar uit. Is de overheid er nou voor de burger? Of zou het stiekem toch andersom zijn?

Petra Jansen

|Doorsturen