Nieuws

Column: Doe-het-zelf-justitie

Door Petra Jansen

De foto's waren een beetje onscherp, maar dat zijn camerabeelden altijd. Ik zag in elk geval een magere jongeman met een damesfiets in zijn handen. Die fiets was hij bezig te stelen, althans volgens het bijbehorende bericht op de Facebookpagina Heel Tilburg in een Groep. Of de lezer de foto's maar even wilde delen. Onder deze burgervariant van Opsporing Verzocht stond een lange lijst met reacties waarin klakkeloos de naam en het adres van de dief werden vermeld.

Een weekje eerder zag ik in dezelfde Facebookgroep foto's voorbijkomen van een dame die vanuit haar scootmobiel kennelijk plantjes probeerde te jatten bij een Tilburgse bloemenzaak. De eigenaar van de winkel liet aan tv-programma Editie NL (ja, Facebook is ook een onuitputtelijke bron voor de traditionele media geworden) weten dat 'je gewoon niet moet stelen'. Maar hij had ook spijt vanwege de enorme impact van de beelden. De bloemenhandelaar heeft dankzij de oproep wel twee namen van mogelijk verdachten. Je hoopt toch dat ie niet de verkeerde aan de schandpaal nagelt.

Maar ook als door deze beelden online te zetten de daadwerkelijke dader wordt gepakt, houd ik een naar gevoel over aan deze vorm van eigenrichting. Ten eerste heeft ook een verdachte recht op privacy, dat recht verspeelt hij niet door een fiets of een plant te stelen. De gefilmde kan zelfs aangifte doen van laster of smaad. En dan ga ik er nog gemakshalve vanuit dat op de camerabeelden ook een dader staat, niet iemand die door een misverstand onterecht als crimineel wordt weggezet.

Tegelijkertijd is deze vorm van doe-het-zelf-justitie natuurlijk ook een teken van een falende overheid. De politie heeft te weinig capaciteit om deze relatief kleine zaken op te lossen. Dat burgers dan zelf maar aan het snuffelen gaan, kan gevaarlijk zijn. Het zijn uiteindelijk maar amateurs, geen professionele rechercheurs.

 

Petra Jansen

|Doorsturen