Nieuws

Column: Donker

Door Petra Jansen

Het is donker in mijn buurt. Heel donker. De lantaarnpalen in de zijstraten van mijn straat zijn namelijk al een week of zes stuk. Niet eentje, nee allemaal. Eerst dacht ik dat de gemeente een omgekeerd donkere-dagen-offensief was gestart. Of dat ze alvast begonnen waren met de Nacht van de Nacht, om burgers te wijzen op het overschot aan kunstlicht in Nederland. Even kwam zelfs de gedachte bij me op dat iemands wietzolder alle stroom had weggezogen, maar ik begreep al snel dat er toch iets anders aan de hand moest zijn.

De ironie is dat het gaat om straten die allemaal genoemd zijn naar uitvinders op natuurkundig gebied. Zo wordt de eenheid ampère, vernoemd naar meneer Ampère, gebruikt om een grootte van elektrische stroom aan te geven. Ik ben niet goed in rekenen of natuurkunde, maar ik kan u wel vertellen dat die grootte in de Ampèrestraat op dit moment gelijk is aan nul.

Ik vind het goed dat er dit weekend een Nacht van de Nacht wordt gehouden, want verlichting bij sportvelden, kantoorgebouwen en reclameborden hoeft van mij echt niet de hele nacht te branden. Maar als je met samengeknepen billen op je fiets zit, omdat je bang bent tegen een auto of ander obstakel aan te knallen, dan lijkt me dat een teken van ernstig lichtgebrek.

De medewerkers van de gemeente zijn steevast heel vriendelijk als ik weer eens bel. Het antwoord is ook altijd hetzelfde: "We gaan het noteren mevrouw. Is er een storing, dan besteden we het uit aan Enexis. Het wordt zo snel mogelijk gerepareerd."

Ik bekijk het maar niet al te donker. Onze buurt is dit weekend namelijk wel de gezelligste met Halloween. Zeker met een kerkhof naast de deur.

Petra Jansen

|Doorsturen

Tilburg in Beeld