Nieuws

Column: E-waste

Door Petra Jansen

U heeft zich vast de hele week lopen afvragen hoe het is afgelopen met mijn bureaustoel. Ik kan u goed nieuws melden: hij is verkocht. Maandag werd hij opgehaald door een vriendelijke vader met een puberzoon, die nu comfortabel zittend kan studeren. Ik heb weer een beetje vertrouwen in de maatschappij. Een beetje maar hoor, want gisteren werd ik met een nieuw probleem geconfronteerd: hoe kom ik van mijn oude elektrische apparaten af? Ik had thuis nog drie oude mobieltjes liggen, twee smartphones en een echt antiek klaptelefoontje. Een van de smartphones bleek het nog te doen, dus die ging naar de kringloopwinkel. De andere twee telefoons waren rijp voor de inzamelbak voor kleine elektrische apparaten (e-waste).

Nu is er een website, www.wecycle.nl, waar je kunt zien waar je welke afgedankte elektrische apparaten kunt inleveren. Ik tikte Tilburg in en er verscheen een lijst met inzamelpunten verspreid over de stad. Sommige bestonden niet meer, zoals de Action in de Emmapassage. Bij de Aldi bij mij om de hoek waren kleine apparaten welkom, zo las ik. Ik toog snel met mijn mobieltjes naar de supermarkt, maar nergens was een inleverbak te bekennen.

De MediaMarkt wilde alleen middelgrote apparaten volgens Wecycle, en batterijen en spaarlampen. Maar aangezien de keten elke dag vast tientallen mobieltjes verkoopt, ging ik toch zelf even kijken of ik ze ook daar terug kon brengen. Daar moest ik drie medewerkers voor aanspreken en de laatste verwees mij naar de Smartbar (de balie voor alle telefoonproblemen), waar ik me maar in de rij moest aansluiten. Na 10 minuten gaf ik het op en nam mijn e-waste weer mee naar huis.

Mobieltjes, scheerapparaten en elektrische tandenborstels kopen is een eitje in Tilburg. Maar er netjes vanaf raken is een ander verhaal.

Petra Jansen

|Doorsturen

Tilburg in Beeld