Nieuws

Column: fatsoenlijk park

Door Petra Jansen

Een unaniem raadsbesluit, dat had de regiegroep van Spoorpark Tilburg maandag het liefst gezien toen de gemeenteraad besloot over de plannen voor de nieuwe groene oase in hartje Tilburg. Die eensgezindheid kwam er niet, wel een meerderheid. En dat is ook mooi, want het Spoorpark is, als de plannen in de huidige vorm doorgaan, een aanwinst voor de stad. Tilburg mist in meerdere opzichten een fatsoenlijk stadspark in het centrum: een groene ruimte van formaat en bovendien zonder drugsdealers en zwervers. Het is dus essentieel dat deze nieuwe groene long 's avonds op slot gaat.

Het is me wel een raadsel hoe het gemeentelijk budget voor dit megaproject, dat aanvankelijk 1 miljoen bedroeg, uiteindelijk heeft kunnen vertienvoudigen. Wat dat betreft is de kritiek van oppositiepartijen VVD, OPA, de TVP en de LST deels terecht - zeker met faliekant mislukte projecten als Midi in het achterhoofd. Aan de andere kant: misschien hebben ze in de tussentijd zelf ook wel een beetje zitten slapen, als ze nu zo verbaasd zijn over deze kostenexplosie.

Maar wat is 10 miljoen vergeleken met 87 miljoen voor het renoveren van twee stadskantoren, 13 miljoen voor een mislukt theater en een miljoen voor Koningsdag. Dan is een toekomstbestendig park, waar alle Tilburgers iets aan hebben, relatief gezien niet eens zo duur.

Ik heb net nog even gekeken naar het ontwerp van het Spoorpark. Bij de plattegrond staat een legenda waarin alle stukjes park met hun functie keurig staan aangeduid. Zo zie ik een stadscamping, een beachvolleybalveld, een hondenuitlaat, een veld voor urban sports, een T-Huis met terras, en een uitkijktoren. Ik hoop van harte dat er ook genoeg plekken zijn zonder functie. Waar je gewoon lekker op het gras of een bankje kunt hangen en kunt genieten van de rust. Want ook dat hoort erbij in een fatsoenlijk park.

 

Petra Jansen

|Doorsturen