Nieuws

Column: het Wonder van Willem

Door Petra Jansen

De naam Willem doet deze weken wonderen in het centrum van Tilburg. Plekken die er al maanden niet meer uit zagen, blinken ineens weer als een spiegeltje. De muurtegels van het voetgangerstunneltje naar het NS-plein zijn plotseling weer zo sneeuwwit, dat mijn ogen er pijn van doen. Wie zal de eerste zijn die er de komende dagen weer een postertje tegenaan durft te plakken?

Aan de andere kant van het plein staat een vers gemetseld muurtje, precies op de plek waar de koning en koningin over drie weken langs schrijden als zij de Spoorzone bezocht hebben. Op de vijfsprong in het Dwaalgebied spuiten medewerkers van Diamant alle stoepen nog eens schoon, voor zover dat nog zin heeft. En heeft u de nieuwe koninklijke grasmatten op de Heuvel al bewonderd? Niet de zoveelste standaard rollen, nee deze passen voor de verandering precies tussen de tegels. Het mag wat kosten, voor onze Willem. Laten we hopen dat-ie Koningsdag overleeft. En dan bedoel ik de grasmat, Willem zelf zal de dag ongetwijfeld prima doorkomen met al die opgepoetste straten en gebouwen.

Hoe schoner het centrum wordt, hoe meer de viezigheid opvalt in de straten daarbuiten. Neem nou de Radiostraat in Tilburg-Zuid, die kan ook wel een wonderbezoekje van Willem gebruiken. Hij hoeft er niet eens echt te komen, hij hoeft zijn bezoek alleen maar aan te kondigen. De Diamanters zullen niet weten hoe snel ze de bergen zwerfvuil en de hondenstront op moeten ruimen (en neem vooral ook even die rondslingerende matras mee). Bouwvakkers zullen uitrukken om die lelijke Bingohal op te knappen, dan wel af te breken. En eindelijk, eindelijk wordt de hotseknots-bestrating vervangen door fatsoenlijk asfalt.

Maar ik vrees dat het Wonder van Willem alleen is voorbehouden aan het centrum. Al zal het ook daar na Koningsdag snel zijn uitgewerkt.

 

Petra Jansen

|Doorsturen