Nieuws

Column: Klasse

Door Petra Jansen

Afgelopen weekend besloot ik om de laden en kasten in mijn flat eens goed uit te mesten. En natuurlijk kwam ik daarbij spullen tegen waarvan ik al lang weer vergeten was dat ik ze had. Mijn opvallendste vondst: een gelikte folder van de gemeente Tilburg, die in 2011 werd uitgebracht bij de voltooiing van de Cityring. Voor op de brochure stond een foto van een bijkans lege Cityring ter hoogte van de Noordhoekring, met zicht op de ‘Vogelkooikesflat’. In de vluchtigheid las ik de ondertitel op de cover als ‘Lange rijen’. Toen ik beter keek stond er ‘Lange lijnen en rustige ritmes’.

Ik las de brochure met opgetrokken wenkbrauwen. Er stonden dingen in die ik nog nooit iemand heb horen zeggen over de Cityring. “Het is prachtig geworden”, jubelt bijvoorbeeld toenmalig wethouder Roel Lauwerier in het voorwoord. “De Cityring voegt kwaliteit toe aan de stad”, gaat hij verder. “Het smoelt beter. Het maakt Tilburg aantrekkelijker.” Hij prijst het strakke asfalt, dat hij zo heerlijk vindt om over te rijden. En hangt een hosannaverhaaltje op over de Heuvel, “die gelukkig (?) weer open is voor alle verkeer”.

Vol verbazing blader ik verder. Een procesmanager van de gemeente vertelt dat de doorstroming beter is. En hij verwacht dat er ‘straks’ minder hard gereden gaat worden op de Cityring, als het verkeer toeneemt.

Ik lees positieve verhalen van een aanwonende en ondernemers. Een zelfstandige is blij met het groen langs de Cityring. Hij ziet de weg als de mascara bij een vrouw. Een mooi randje. Een andere ondernemer heeft het over ‘een beetje klasse voor de binnenstad’.

Achter in de brochure zit een cd-rom, waarmee de gebruiker onder meer een verkeersspel kan doen. Ik besluit het maar niet te proberen. En niet alleen omdat ik geen cd-speler heb.

Petra Jansen

|Doorsturen