Nieuws

Column: Klikoklaagweer

Door Petra Jansen

De komende dagen is het weer klikoklaagweer. Want stijgt het kwik boven de 25 graden, dan krioelt het al snel van de vliegen en maden, zo weten wij in Tilburg. Bewoners van huizen kijken daarom altijd jaloers naar flatbewoners zoals ik. Wij hebben zelden stank en beestjes in de keuken. Wij knikkeren ons gft- en restafval legaal bij elkaar in één zak en dumpen het in een dichte afvalruimte waar we maar drie seconden per week hoeven te zijn. Ondertussen kampen de huizenbewoners aan de overkant van de straat met afvalbakken die barsten van de levenslust en de geurtjes.

Maar ik help u uit de droom, ook bij ons is het een grote troep. Afvalscheiding komt gewoon niet voor in het woordenboek van de meeste flatbewoners. PMD? Dat staat toch voor Pleur Maar Daar? En die versleten matras, die breng je natuurlijk niet naar de stort. Die zet je in het afvalhok, niemand weet dat het van jou afkomt.

Ik ben niet de enige die zich eraan ergert, ook gemeente, BAT en de woningcorporatie zijn de troep in en rondom flats beu. Dus organiseerden zij onlangs een inloop om dit probleem te bespreken met buurtbewoners. Ik schat dat er van alle flats in mijn straat samen toch wel zo'n 10 bewoners kwamen opdagen. 10 mensen die wél hun afval op de juiste plek deponeren. De rest interesseert het geen reet.

Elkaar aanspreken op wangedrag — wat onze overheid het liefste ziet - leidt geheid tot burenruzies, kan ik u uit ervaring vertellen. Dus komt er controle. Cameratoezicht in de afvalruimtes. En de kosten voor het extra ophalen van al die rotzooi, die gaan we zelf betalen. Twee maatregelen waarvan ik me afvraag of ze wettelijk toegestaan en haalbaar zijn. Bovendien lijden de goeien ook hier weer onder de kwaaien. U ziet: klikoklaagweer is het in een flat het hele jaar.

 

Petra Jansen

 

|Doorsturen