Nieuws

Column: Lelijk

Door Petra Jansen

Regelmatig zie ik ze voorbijkomen op sociale media. Berichten van mensen die Tilburg overduidelijk niet kennen, maar starend vanuit het treinraampje hun oordeel al klaar hebben: Tilburg is lelijk, hier wil echt niemand uitstappen. Ik vind dat raar. Zelf reis ik regelmatig met de trein en stationsomgevingen zijn vaak lelijk, zelfs in een pittoreske stad als Amsterdam. Dus daar is niks nieuws aan. Neem nou station Breda. Een groter en killer tochtgat kunt u zich niet voorstellen. Wat eromheen ligt, is ook niet fraai. En dat in een verder toch mooie stad.

Maar echte lelijkheid, die hebben we hier ook natuurlijk: Het Pieter Vreedeplein, De Heuvel, Het Koningsplein. En dan al die saaie blokkendozen die als puisten blijven opkomen in de stad. Binnenkort moet het bekende Blauwe Gebouw op het NS-plein wijken voor zo'n appartementengedrocht. Nou vind ik 'De Blauwe Soos' ook niet uitblinken in schoonheid, maar wat er voor in de plaats komt, is ongetwijfeld minder opvallend en creatief. En een beetje kleur in de stad mag best. In de Bisschop Zwijsenstraat gaat eindelijk de puinhoop van de voormalige Citybar verdwijnen. Maar ervoor in de plaats komt een sfeerloze stadsvilla. Een belediging voor de prachtige 'Duikklok' die ertegenover staat.

Gelukkig heeft Tilburg ook veel gebouwen en plekken die wél het bekijken waard zijn. Je vindt ze bijvoorbeeld aan de Spoorlaan, de Piushaven en in het Dwaalgebied. Maar ook in Het Leijpark, De Warande en Moerenburg. En wie Tilburg vanuit de trein lelijk noemt, heeft vast de Clarissenhof gemist. Da's toch een plaatje om te zien? Gewoon wat beter kijken dus. Of tóch even uitstappen, ook in de rest van de stad is genoeg leuks te beleven.

Petra Jansen

|Doorsturen