Nieuws

Column: Licht

Door Petra Jansen

Zo langzamerhand breekt de tijd van de lichtjes weer aan. De tuincentra en koopjeswinkels liggen al weken vol met kerstprullaria en lichtsnoeren in alle kleuren en maten. Het is nog een kwestie van dagen voor menig voortuin verandert in een schreeuwende buitendisco waar alle overburen wekenlang van kunnen meegenieten. Ook het Tilburgse centrum baadt binnenkort weer in een zee van feestverlichting. Maar eerlijk is eerlijk: als die net zo wordt als vorig jaar, dan mag hij de naam ‘sfeervol’ dragen. Dat is in de jaren daarvoor wel eens anders geweest.

Er is ook een plek waar het licht uitgaat en dat is op de winterkermis. Twee jaar lang werd de tijd van bezinning en verdieping in Tilburg gevierd met platvloers vermaak, herrie en felle flitslampen. Kent u dat kerstlied ‘Kom allen tezamen, jubelend van vreugde’? Nou ik kan u verzekeren dat op de winterkermis weinig mensen kwamen en jubelen van vreugde deden ze al helemaal niet. Toch besloot de gemeente na de desastreuze eerste editie van 2016 dat de winterkermis zeer geslaagd was en er een volgende moest komen. Van het publiek hoefde het niet, maar dat was kennelijk geen factor om rekening mee te houden. Het was de kat op het spek binden. Dat de sneeuwhelling op die tweede editie vervolgens dicht moest vanwege de sneeuw, moet toch een duidelijk hemels voorteken zijn geweest: gewoon niet meer doen.

De winterkermis ging als een nachtkaars uit. Maar gelukkig zag iemand op het gemeentehuis daarna het licht. Plotseling krijgen we deze winter zomaar echte sfeer voorgeschoteld: lichtprojecties à la GLOW Eindhoven op de Heuvelse kerk, Een Tilburg Zingt Kerst, theateracts, een spooktour.

En zo keerde de echte winterbeleving terug in Tilburg, met rust en gezelligheid. En in de mensen een welbehagen.

Petra Jansen

|Doorsturen