Nieuws

Column: Lijdhoeve

Door Petra Jansen

Ik ben opgegroeid op aan de rand van de stad. Naast ons huis lag een groot park, maar ook een snelweg. Vlakbij was een lelijk winkelcentrum. Maar je kon er in elk geval de spullen kopen die je nodig had. En zo heeft elke woonplek zijn voor- en nadelen.

In de zomer wandelden we veel door het Leijpark, dat om de hoek lag. Achter het park lag een mooie groene heuvel die wij 'De Berg' noemden, waar we als kinderen altijd even op wilden klimmen. Wisten wij veel dat er een vuilnisbelt onder lag.

De Berg heeft plaatsgemaakt voor een groot luxe woon- zorgcomplex voor ouderen. Ik had liever die groene heuvel gehouden, maar een stad verandert nou eenmaal. Het gebouw dat er voor in de plaats is gekomen, vind ik te groot en protserig, maar het moet voor de ouderen die er wonen toch een prettige woonomgeving zijn: grote appartementen met uitzicht op een park, uitgebreide zorgvoorzieningen, restaurants, een kapper en zelfs een zwembad.

Maar zelfs in een idylle blijft er altijd wat te wensen over. De bewoners van de Leyhoeve ergeren zich aan een nieuw autobedrijf dat hun uitzicht verpest. Ze willen betere fiets- en loopverbindingen. En een bus voor de deur. Zo lijkt de Leyhoeve meer een Lijdhoeve, waar de bewoners vooral klagen over wat ze niet hebben. Zouden ze trouwens bedacht hebben dat een ronkende bus door de straat ook weer aantasting van de rust betekent?

Wie in de stad woont, heeft weinig rust en veel voorzieningen. Voor wie erbuiten woont, is dat precies andersom. Iets om rekening mee te houden voor je gaat verhuizen. Of heeft de projectontwikkelaar deze mensen vooraf een worst voorgehouden?

Ik denk dat veel Tilburgers met een krappe portemonnee maar wat graag oud zouden worden in zo'n paleisje. Ook zonder bus.

 

Petra Jansen

 

|Doorsturen