Nieuws

Column: Losers

Door Petra Jansen

Ik heb het me lang afgevraagd: wie zijn nou toch die mannen (vrouwen spelen hier een marginale rol) die onze stad bevuilen met die vieze pillenfabriekjes? Die willens en wetens allerlei chemische troep mengen in schuurtjes en garages in woonwijken, met alle gevaren van dien, en dat voor een fooi? Het antwoord komt van de Tilburgse wijkagent Teun. In zijn afstudeerscriptie voor de Politieacademie schetst hij een duidelijk beeld van de mannen die als een soort kwaadaardige Zwarte Magica’s dagelijks staan te roeren in ketels om xtc en speed te maken. Deze criminelen zijn volgens Teun met één woord te karakteriseren: losers.

De wijkagent analyseerde om tot deze conclusie te komen de politiedossiers van 30 drugslaboratoria die tussen 2011 en 2018 werden ontmanteld in Tilburg en omliggende dorpen. Bijna alle verdachten bleken inderdaad man. De gifmengers hebben een gemiddelde leeftijd van 33. Verder zijn ze vaak werkloos, hebben ze een strafblad en zitten ze meestal tot hun nek in de schulden. Het zijn mannen waarvan de toekomst er verre van rooskleurig uitziet. In het criminele milieu opklimmen zit er niet in, en de bovenwereld zit ook niet meer op ze te wachten.

Dat Tilburg het centrum is van de drugsindustrie is al een kwalijke zaak. Maar wat ik minstens zo erg vind, is dat mijn wijk Broekhoven het gros van deze losers herbergt. De meeste van hen zijn geboren en getogen in deze wijk. En ze willen er ook nooit meer weg, omdat al hun familie er woont. Treurig dat de buurt kennelijk zijn negatieve stempel maar niet kan kwijtraken. Daarnaast bewijst het hoe belangrijk het is de aandacht voor achterstandswijken niet te laten verslappen.

Petra Jansen

|Doorsturen

Tilburg in Beeld