Nieuws

Column: Luxaflex

Door Petra Jansen

Mijn vader had lamellen besteld voor in de woonkamer. Een monteur van de winkel kwam de boel ophangen. Het monteren van het bedieningskoord bleek een preciezer karweitje dan ik dacht. “Die dingen mogen niet te laag hangen hè. EU-regels, ze zijn bang dat kinderen zich er anders aan ophangen”, aldus de monteur. Hij was niet zo te spreken over deze bemoeizucht van ‘Brussel’. “Een paar weken terug was ik nog bij een klant die niet zo groot is. Die kan nu zijn eigen luxaflex niet bedienen, omdat het koordje te hoog hangt.” De Europese Unie komt dus letterlijk tot in uw woonkamer.

Mooi dat er dankzij de EU nu minder kinderen stikken in touwtjes van luxaflexen. Aan de andere kant denk ik: wat meer maatwerk had hier ook wel gekund. Nu is dit maar een klein dingetje, er zijn natuurlijk grotere kritiekpunten te bedenken ten aanzien van de EU. Bijvoorbeeld de hoogte van de ambtenarensalarissen, het verlies van zelfstandigheid van landen (denk aan de zaak rond de pulsvisserij), en de jaarlijkse miljardenafdracht van Nederland.

Maar ondanks dat sta ik nog steeds positief tegenover de EU, er zitten simpelweg meer voor- dan nadelen aan. Het probleem is dat bijna niemand weet wat ‘Brussel’ nou precies allemaal doet. Wat voorbeelden: dankzij de EU is ons kraanwater drinkbaar, worden cosmeticaproducten niet meer getest op dieren, en hebben we de AVG, die onze privacy beschermt. En over een paar jaar hebben vaders en moeders in de EU recht op 4 maanden ouderschapsverlof. En weer je paspoort laten zien bij de grens met België en Duitsland, dat wil toch niemand?

Dan neem ik de nadelen graag voor lief. Zeker het feit dat ergens in Tilburg iemand niet bij zijn luxaflexkoord kan.

Petra Jansen

|Doorsturen

Tilburg in Beeld