Nieuws

Column: Meuk is leuk?

Door Petra Jansen

Vroeger kwam ik nog wel eens op de MeiMarkt, onder het motto ‘Meuk is leuk’. Maar de laatste jaren staat het me steeds meer tegen, om al die kramen af te lopen vol afgedankte Tell Sell buikspierapparaten, oude pc’s en verzamelalbums met flippo’s uit 1996. Er is gewoon te veel rotzooi. Spullen die echt niet meer herbruikbaar zijn en die in de vuilnisbak of op de stort thuishoren. Pannen waarvan de antiaanbaklaag allang weggesleten is, T-shirts die pluizen aan alle kanten, draagbare radio’s met cassettespeler uit 1989. De verkoper hoopt tegen beter weten in dat er toch nog een gek is die er iets voor geeft, want zelf naar de stort rijden of de zooi laten ophalen door de grofhuisvuildienst, dat kost geld. Geen wonder dat er na de MeiMarkt zo veel onverkochte waar achterblijft op straat, die het BAT dan mag opruimen.

2019 is nu al een topjaar wat betreft afgedankte troep. Ook de Tilburgse kringloopwinkels worden overstelpt met matrassen met pisvlekken en afgeleefde bankstellen en moeten steeds vaker spullen weigeren. Niet dat dat mensen tegenhoudt, ze zetten het gewoon ’s nachts voor de poort van de kringloop. En anders bij het lokale containerparkje.

Voor een deel is onze opruimdrift te danken aan Marie Kondo, een Japanse opruimgoeroe die in een populair Amerikaans tv-programma mensen leert om alleen de spullen te houden waar je blij van wordt en de rest weg te doen. An sich is er natuurlijk niks mis mee om eens flink op te ruimen. Maar hoe je dat fatsoenlijk moet doen, daar hebben wij dus nog geen kaas van gegeten. En wat denkt u dat er in al die vrijgekomen ruimte komt? Precies, nieuwe wegwerpspullen van Primark en Ikea. Nee, meuk is tegenwoordig toch wat minder leuk.

Petra Jansen

|Doorsturen