Nieuws

Column: Moeite

Door Petra Jansen

Ik was bij een toneelvoorstelling en dat is een unicum. Ik zie al niet vaak genoeg een theater van binnen en als dat dan gebeurt, dan kies ik meestal voor een cabaretvoorstelling of muziek. Wat houdt me tegen om te kiezen voor een toneelvoorstelling? Ik denk het stemmetje in mijn hoofd dat me steeds influistert dat het vast ingewikkeld of langdradig gaat worden. En dan ga ik toch weer voor een avondje ontspanning waarbij dat mijn hersenen niet al te veel moeten werken. Nu moet ik er wel bij zeggen dat deze toneelvoorstelling gratis was. Dat maakt de drempel al wat lager.

En was het wat? Tsja wat zal ik zeggen. Langdradig is misschien een te groot woord, maar ik betrapte mezelf er soms op dat ik rond zat te kijken in de zaal of er nog bekenden zaten. Later hoorde ik wel dat er verderop in de rij iemand zat te slapen, dus voor sommigen was het wel degelijk saai. En ingewikkeld? Ja toch wel. In het begin zat een scène met moeilijke zinnen. En ik kon de verschillende scènes ook niet aan elkaar linken. Of was dat misschien niet de bedoeling? Had ik ergens een diepere betekenis gemist? Zie je die misschien pas als je vaker naar toneelvoorstellingen gaat?

De gemiddelde mens, met zijn steeds kortere aandachtsspanne, is misschien wel niet meer geschikt om naar toneel- of dansvoorstellingen te gaan. Die gemiddelde mens die over het algemeen geen kranten meer leest, alleen de koppen op nu.nl scant. Die ’s avonds DWDD opzet en daarna een serie kijkt op Netflix. Die kortom met een grote boog heenloopt om de dingen die net wat meer moeite kosten. En ik geef toe, ik doe er zelf soms ook aan mee.

Petra Jansen

|Doorsturen