Nieuws

Column: Niks geleerd

Door Petra Jansen

Het zou u zomaar kunnen gebeuren. Dat u zaterdag op een feestje bent en iemand u plots aanstoot. “Ik heb vorige week toch een geinig filmpje gemaakt man, hier moet je kijken.” U ziet beelden van een enorme ravage na een ongeluk. Auto’s die total loss verspreid over de snelweg liggen. De camera zoomt nog even in op een autowrak waarin iemand bekneld zit. Dan volgt een vette close-up van een slachtoffer dat gereanimeerd wordt door de hulpdiensten. Terwijl u nog bijkomt van wat u zojuist heeft gezien, staat de filmer zijn beelden alweer bij andere feestgangers te promoten. Wat is hij trots, het middelpunt van het feestje.

Ook hier geldt ‘de een zijn dood is de ander zijn brood’. Tientallen sensatiezoekers meenden afgelopen zaterdag een zwaar ongeluk op de A58 te moeten filmen. Daarbij verkeersregels negerend, waardoor ze zélf bijna weer een ongeval veroorzaakten. Zonder schroom stapten deze aso’s uit, om van dichtbij te kunnen filmen, waarbij ze dwars door sporen liepen.

Maar het ergste vind ik nog wel dat dit tuig zonder enige schaamte slachtoffers op beeld vast heeft gelegd. Kwetsbare en weerloze mensen, zwevend op het randje van leven en dood. Voor altijd vereeuwigd op de smartphone - en, nog veel erger, vermoedelijk ook op internet - van een hijgerige lomperik. Die zijn beelden schaamteloos toont aan anderen om zijn eigen imago hoog te houden. Je zult zo’n slachtoffer zijn, je zult op dat filmpje jouw broer of moeder bekneld in die auto zien zitten.

En wij maar denken we tegenwoordig beschaafd waren. Niet meer zoals de Romeinen, die met zijn allen gezellig in een arena gingen kijken hoe twee mensen elkaar afslachtten. Niet meer zoals de middeleeuwers, die samen op het dorpsplein genoten van een openbare ophanging. Maar schijn bedriegt, we hebben helemaal niks geleerd.

Petra Jansen

|Doorsturen