Nieuws

Column: Ongebreideldheid

Door Petra Jansen

Kermis in Tilburg kenmerkt zich vooral door ongebreideldheid. U kunt er zelf de woorden wel bij bedenken: meer, groter, beter, mooier. Dat die grenzeloosheid hier en daar op weerstand stuit, vind ik niet vreemd. Op dit moment zit de gemeenteraad in zijn maag met de sluitingstijd op de zaterdagen van de zomerkermis. Een paar jaar geleden werd die enthousiast verruimd naar 02.00 uur. Politie en - best verrassend - ook de exploitanten willen nu dat de attracties weer gewoon om 01.00 uur sluiten. Vanwege de veiligheid; de sfeer is in dat laatste uur niet zo gezellig meer. Waarschijnlijk veel laveloze idioten die alleen herrie willen trappen. Vooral de horeca zegt geschrokken te zijn van het voorgenomen gemeentelijk besluit om een uurtje eerder te stoppen. Maar waar hebben we het eigenlijk over? Twee uurtjes minder op een megakermis die in totaal zo'n 125 uur duurt. Bovendien gaat veiligheid voor alles, lijkt me.

Laten we het dan eens over de route hebben want die moest en zou ook uitgebreider. Maar groter is niet altijd beter, zo bewijst de Spoorzone als kermislocatie. Voor het tweede jaar op rij was de sfeer hier afgelopen zomer ver te zoeken. Ik zag zelfs exploitanten die hun wanhopig hun tarieven verlaagden tot bodemprijzen om toch klanten te trekken. De gemeente ziet de problemen ook maar houdt stug vast aan de Spoorzone, want ja...het is de Spoorzone.

En dan de winterkermis die voor de deur staat. Die plakt er ook weer een weekje extra aan vast, ondanks het gemor van het publiek na de eerste editie. Wat vinden de Tilburgers in het algemeen en de centrumbewoners in het bijzonder hier eigenlijk van? Of wordt hen gewoon niks gevraagd?

Het zou de gemeente sieren om eens een pas op de kermisplaats te maken. Onder het motto: ietsje kleiner is veel fijner.

Petra Jansen

|Doorsturen