Nieuws

Column: Onzichtbaar

Door Petra Jansen

In een Tilburgs wijkcentrum zat ik te wachten op mijn afspraak. Tussen de tijdschriften op het tafeltje voor mij lag de Quiet 500 letterlijk en figuurlijk te schitteren. Ik bladerde het tijdschrift door en las nog eens de mooie verhalen van Tilburgers met een laag inkomen. Stuk voor stuk kanjers die, ondanks hun moeilijke situatie, toch zo positief in het leven staan. Ze stappen uit de schaduw van de stille armoede en laten zich zien en horen. Want zij mogen er ook zijn. Wel jammer dat de gemeente Tilburg, tevens partner van de Quiet 500, daar af en toe toch anders over blijkt te denken.

Want wie een WW- of bijstandsuitkering heeft, mag in sommige straten in Tilburg straks geen woning meer huren. Volgens een raadsvoorstel, dat op 3 juli wordt besproken, willen gemeente en Tiwos de leefbaarheid in de Stoeterijstraat en omgeving (Groenewoud) verbeteren door mensen met een uitkering, criminelen en overlastgevers te weigeren. 'Want mensen met een uitkering zijn kwetsbaar en gemakkelijk te beïnvloeden door criminelen', aldus het raadsvoorstel. Ik dacht aan de stuk voor stuk leuke en maatschappelijk betrokken geïnterviewden uit de Quiet 500. Het leken me allemaal fijne buren.

Kennelijk vindt de gemeente het normaal om mensen met een uitkering weg te zetten als aso's die het voor de hele buurt verpesten. Lekker stigmatiserend. Want rijken en hoger opgeleiden zorgen natuurlijk nooit voor overlast. Ik ken flats waar je zo 800 euro huur betaalt, maar waar bewoners hun hond gewoon in de lift laten schijten.

Je kunt je natuurlijk ook afvragen als gemeente of de uitkeringen niet te laag zijn, als je meent dat de groep die ze ontvangt steevast het slechte pad op moet om rond te komen. Maar het is uiteraard goedkoper om ze gewoon weg te sturen. Terug de onzichtbaarheid in. Waar zouden ze blijven?

 

Petra Jansen

|Doorsturen