Nieuws

Column: Papier hier?

Door Petra Jansen

Wat was het leven toch eenvoudig vroeger. Was ik in de Efteling, dan kieperde ik al mijn afval zonder blikken of blozen in de Holle Bolle Gijs. Want onze Gijs was en is een veelvraat. Papiertjes, blikjes, zakjes, zijn eetlust kent geen grenzen en kieskeurig is hij al helemaal niet. Tegenwoordig kijk ik eerst fronsend naar het stukje afval in mijn handen en bedenk dan of het hier gaat om papier, plastic, of restafval. Om me dan met een mengeling van blijdschap en zorg te realiseren dat dat die lieve Gijsje helemaal niks kan schelen. Noem het een Tilburg-deformatie.

Diezelfde mengeling van blijdschap en bezorgdheid overvalt me als ik bij mijn vriend ben. Hij woont in een gemeente waar het inzamelen van plastic nog een vrije keuze is. Het rest- en gft-afval wordt er eens per week opgehaald. Het papier wordt eens per maand opgehaald door de buurtvereniging of het schuttersgilde. Maar dan kan je ook echt alles zo aan de straat zetten, daar komt geen kliko aan te pas. In de ogen van de Gemeente Tilburg is zo'n gemeente vast een zwakke broeder. In de ogen van de gemiddelde Tilburger woont mijn vriend in het paradijs.

Soms vraag ik me af wie het nu het beste doet voor het milieu en voor zijn burgers. Tilburg, met zijn strenge regeltjes die burgers soms tot wanhoop drijven. Of een gemeente die een lossere aanpak hanteert, daardoor tevreden burgers heeft maar misschien toch ook milieubewust is.

In mijn mailbox vond ik onlangs een reactie van de gemeente Tilburg op een klacht van een inwoner over het scheiden van papier. Het was een droge opsomming van negen soorten papier en waar ze thuishoren. U bent vast niet de enige die niet wist dat kassabonnetjes bij het restafval horen. Papier hier? Was het maar zo simpel.

Petra Jansen

|Doorsturen

Tilburg in Beeld