Nieuws

Column: Pinksterdag

Door Petra Jansen

Op een mooie pinksterdag....werd voor de tweede keer in twee dagen een meisje van 14 dood gevonden. Op een mooie tweede pinksterdag werden twee jongens van 14 en 16 aangehouden op verdenking van moord op de twee tieners. Zo mooi waren die twee pinksterdagen dus niet. Ik moest bij dit nieuws denken aan het liedje 'Op een mooie pinksterdag' van Leen Jongewaard. Een klassieker uit 1965, maar qua tekst nog altijd actueel. Want welke ouder herkent het gevoel niet dat zijn kinderen te snel groot worden? Je wilt ze tot in lengte van dagen blijven beschermen, maar op een bepaald moment moet je ze loslaten. Meestal gaat dat goed, in uitzonderlijke gevallen gaat het fout.

Voor wie het lied niet kent: daarin bezingt een vader hoe zijn dochtertje van een klein meisje uitgroeit tot een aantrekkelijke jonge vrouw. Als het kindje groter wordt, roossie in de knop. Zou je tegen alle grote jongens willen zeggen 'handen thuis en lazer op', zo zingt hij. Dan beschrijft hij de angst voor wat er met haar zou kunnen gebeuren. Morgen kan ze zwanger zijn. 't Kan ook nog vandaag. 't Kan van de behanger zijn of van een Franse zanger zijn. Of iemand uit Den Haag.

De tijden zijn veranderd. In 1965 waren er nog geen sociale media, waarmee kinderen stiekem afspraakjes konden maken met vreemden. Mobiele telefoons bestonden ook nog niet. Verknipte figuren die kinderen vermoorden, die waren er helaas toen ook al. Wat er ook niet is veranderd: je kunt je kinderen nog steeds niet 100% beschermen. Het beste dat je ze kunt bieden is voorlichting en een goed gesprek. Praat met jongeren over wat ze bezighoudt en maak ze weerbaar. Leer ze verstandig om te gaan met internet, voor tieners van nu een onmisbaar onderdeel in hun leven. En dan, op een mooie pinksterdag, laat ze je alleen.

Petra Jansen

|Doorsturen