Nieuws

Column: Plastic fantastic

Door Petra Jansen

Een paar jaar geleden was ik in het Italiaanse Verona en ik bezocht daar onder andere een enorme begraafplaats. Het was een soort openluchtmuseum vol beelden, pompeuze graftomben en andere kunstwerken. Ik keek er mijn ogen uit. Wat mij daarnaast opviel, was dat zo’n beetje elk graf, of het nu een grote tombe was of een eenvoudig muurgraf, versierd was met een bosje verse bloemen. Goh, dacht ik nog, dat is nog eens andere koek dan in Nederland, waar de graven er vaak toch wat verwaarloosd bijliggen. Totdat ik de graven eens van dichtbij ging bekijken en constateerde dat al die ‘verse’ bloemen gewoon van plastic waren. Een kleine domper, maar lelijk vond ik de nepbloemen niet; ze gaven de begraafplaats een hoop kleur.

Wat een paar kunstbloemen al niet kunnen doen, blijkt ook in steden als Oss, Rotterdam en straks wellicht ook Tilburg. Daar sieren ze, ‘groeiend’ op een kunstgrasveldje, de openbare vuilcontainers op. Op miraculeuze wijze weerhoudt dit imitatiegroen mensen ervan om hun rotzooi te dumpen bij zo’n aangeklede container. Groen, nep of niet, wordt blijkbaar geassocieerd met de begrippen fris en schoon. En daar zet je niet zomaar je afgedankte lamp, bankstel of tv tussen. Ja mensen, ook afvaldumpers hebben zo hun principes.

Misschien zijn deze fleurige stukjes kunstnatuur ook wel op andere plekken in te zetten in Tilburg. Kijk, ik heb natuurlijk ook het liefste echte bloemen en planten in al die tegeltuinen in de stad, maar zo’n grasmatje met nepbloemen is al een hele verbetering ten opzichte van zo’n grijs familiegraf voor de deur. Zo gelegd en onderhoudsvrij. Leg wat van die matten her en der rondom het stadskantoor dat wordt gesloopt (pardon, verbouwd), het zal de aanblik van deze grauwe plek een stuk aantrekkelijker maken. Ik zeg plastic fantastic.

Petra Jansen

|Doorsturen