Nieuws

Column: Rotjong

Door Petra Jansen

Oktober is voor mij altijd een bijzondere maand. Het is de periode dat de bomen zo mooi goudgeel kleuren. Een prachtig gezicht, zeker als de zon erop schijnt. Het is de tijd dat ik al een beetje aan de feestdagen begin te denken. De verwarming gaat aan, en ik maak het thuis gezellig. Tegelijkertijd voelt oktober altijd al als nieuwjaar. Overal om me heen hoor ik de rotjes, strijkers en gillende keukenmeiden knallen en suizen. Welkom in Tilburg, waar het nieuw jaar begint zodra de bladeren vallen.

Decennialang werd er een beetje lacherig gedaan als je klaagde over vuurwerk. Gun een ander ook eens wat, kreeg je om je oren. Of: je bent toch vroeger ook jong geweest? Die laatste is trouwens een dooddoener die heel vaak gebruikt wordt om foute situaties goed te praten, zo heb ik gemerkt. Maar de laatste jaren lijken er wat gaten te vallen in de Nederlandse vuurwerklinie. Uit een enquête van de collega¿s van het Brabants Dagblad waarop meer dan 2000 mensen reageerden, blijkt dat een meerderheid voor een vuurwerkverbod is in de stad, in combinatie met een of meerdere vuurwerkshows. De gemeente Tilburg wil gefaseerd een vuurwerkverbod invoeren, een prima plan.Ook andere gemeenten spelen met dit idee. Eindelijk raakt een steeds groter deel van de Nederlanders ervan doordrongen hoeveel schade en gewonden deze traditie elk jaar veroorzaakt, en hoe dit het plezier van vuurwerk overschaduwt. Hoeveel handen zouden er de laatste weken al zijn afgeknald, hoeveel ogen beschadigd? Daar denk ik elke keer aan als zo¿n rotjong weer een knaller afsteekt in mijn buurt.

Ik realiseer me terdege dat juist die rotjong gewoon blijven knallen tijdens een vuurwerkverbod. Hopelijk denkt Tilburg er dus ook aan om de handhaving flink op te voeren.

Petra Jansen

|Doorsturen

Tilburg in Beeld